Novi roman u ediciji Nordic noir: Čuvar krokodila


Izdavačka kuća Dokaz upravo je objavila roman „Čuvar krokodila” danske autorke Katrine Engberg. U pitanju je sedmo izdanje njihove edicije Nordic noir i prvi roman bestseler serijala „Kopenhagen” . Pre nego što je počela da se bavi pisanjem, Katrine je u svojoj domovini bila poznata i cenjena balerina i koreografkinja. Danas je ona jedna od najčitanijih i najpopularnijih autorki kriminalističke proze ne samo u Danskoj već i u celoj Skandinaviji, njeni romani su objavljeni u 28 zemalja, a serijal „Kopenhagen” je prodat u više od milion primeraka.

U svom debitantskom romanu Katrine Engberg gradi priču koju odlikuju jeziva napetost, neočekivani obrti i slikovito opisane ljudske sudbine. Zaplet počinje ubistvom mlade studentkinje u iznajmljenom stanu u centru Kopenhagena. Slučaj je dodeljen policijskim istražiteljima kopenhaške policije, Jepeu Kerneru i Anete Verner. Ubrzo je ustanovljena veza između žrtve, Julije Stender, i njene gazdarice, profesorke u penziji Ester de Laurenti. Naime, Ester piše kriminalistički roman čija je glavna junakinja inspirisana mladom devojkom, a ubistvo opisano u još nedovršenoj knjizi i ovo počinjeno u realnosti poklapaju se u velikoj meri.

Kada se desi još jedno ubistvo i dokazi ukažu na to da je i sama Ester potencijalna meta ubice željnog osvete, dvoje detektiva moraće da istraže prošlost dveju žena i duboko zakopane tajne kako bi razotkrili identitet osobe koja povlači konce i stoji iza uvrnutih zločina. Jepe i Anete glavni su junaci svih romana u serijalu „Kopenhagen”, a specifična dinamika njihovog odnosa proistekla iz različitih karaktera i pogleda na život jedan je od razloga zbog kojih je ovaj književni serijal stekao veliku popularnost kod čitalaca.