Novi hitovi od ponedeljka u prodaji


Od ponedeljka, 26. oktobra u prodaji će se naći novi hitovi u izdanju Lagune: knjige „Progutana“ Dejvida Kronenberga, „Moj otac Pablo Eskobar“ Huan Pabla Eskobara i „Eva“ Vilijema Pola Janga.

Priča o bizarnim globtroterima čije upletanje u smrt francuskog filozofa postaje nadrealno putovanje u globalnu zaveru okosnica je romana „Progutana“ Dejvida Kronenberga. Ovo je prvi roman legendarnog reditelja! Kronenberg je možda najpoznatiji po svojim filmovima, ali ovaj hladan, nemilosrdni ogled o intelektualcima obuzetim sami sobom pokazuje da se ne smeju odbacivati i njegove veštine u pisanju proze. U knjizi koristi neke od tema kojim se bavi i u filmovima: seksualna kompulzivnost, venerična bolest kao veza među ljudima, telesne modifikacije, tehnologija kao biološki imperativ, zavera i erotizovana smrt.

„Progutana“ je šokantni roman legendarnog režisera o dvoje novinara opsednutih krvlju. Moderni i opsednuti kamerama, Naomi i Nejtan žive od toga što sarađuju sa žutom štampom u doba društvenih medija. Naomi zaokupljaju naslovi koji se tiču slavnog para, Celestine i Aristida, marksističkih, promiskuitetnih filozofa. Celestina je pronađena mrtva, a Aristid je nestao. Policija sumnja da ju je on ubio i pojeo delove njenog tela. Ipak, Naomi polazi da ga nađe, i dok sve dublje zalazi u život tog para, otkriva da novinska priča tek prelazi preko površine uznemirujućih stvari koje su njih dvoje radili.

Nejtan, u međuvremenu, fotografiše u Budimpešti kontroverzne postupke hirurga bez dozvole za rad po imenu Zoltan Molnar, koga je svojevremeno Interpol tražio zbog trgovine organima. Posle seksa sa jednom Molnarovom pacijentkinjom, Nejtan se zarazi retkom Rojfijevom polnom bolešću i putuje u Toronto, rešen da se upozna sa čovekom koji je otkrio taj sindrom. Doktor Beri Rojfi, kako Nejtan saznaje, sada proučava sopstvenu odraslu kći, čije bizarno ponašanje krije razornu tajnu.

PROČITAJTE I OVO:  Tribina o romanu "Simpatizer“ američkog pisca Vijet Tan Nujena

Ove paralelne priče prepliću se u uzbudljivi zaplet nalik na snoviđenje, koji obuhvata geopolitiku, trodimenzionalnu štampu, Severnu Koreju, Kanski filmski festival, rak i neverovatno raznovrstan seks. Kronenberg piše sa žestokom vajarskom snagom koja nam ne dozvoljava da skrenemo pogled.

„Moj otac Pablo Eskobar“ je biografija kolumbijskog kralja droge Pabla Eskobara, najvećeg kriminalca u Latinskoj Americi, koju je napisao njegov sin. Nakon 21 godine od smrti Pabla Eskobara, šefa medeljinskog kartela, njegov sin prekida tišinu i iznosi dosad neobjavljenu istinu o svom ocu. O njemu su pisala najbolja pera, najugledniji novinari, pa čak i njegova braća. I na velikom platnu je rekonstruisan njegov život. Mislili smo da je sve rečeno o čuvenom narko-bosu, ali nikada nismo čuli priču iznutra, od člana porodice. Bezbroj do sada neobjavljenih detalja otkrivaju ličnost još složeniju nego što se to mislilo. Takođe, nudi drugačiju verziju velikog broja događaja koji su se u to vreme zbili u Kolumbiji.

Ovo nije priča sina koji traži iskupljenje za svog oca već potresna priča o posledicama nasilja.

Ako je neka porodična hronika istorija tišine, potrebno je da prođe vreme ne bi li se prolomila grmljavina istine.

Da li su najvećeg svetskog kriminalca u novijoj istoriji ubili pripadnici kolumbijske policije ili američke tajne službe, rivali iz neprijateljskog kokainskog klana ili je ipak postojala još jedna mogućnost? Ova i ostale tajne koje su sačuvane i nakon brojnih igranih, dokumentarnih filmova i serija inspirisanih kokainskim mega-bosom, rasvetljene su tek kad je autor ove knjige, Huan Pablo Eskobar, odlučio da do kraja progovori o svom ocu. Tek sada se obelodanjuje prava istina o učešću nekih članova najbliže rodbine u smrti neumoljivog gangstera i pouzdano govori o tome kakav je on bio privatno, a kakav kao političar.

PROČITAJTE I OVO:  Promocija knjige "Semper idem" Đorđa Lebovića

Ova biografija koja činjenice crpi sa samog izvorišta otkriva čime je Ekobar uticao na mnoge mafijaše iz drugih zemalja, pa i sa Balkana, i kako je stvoren kult njegove ličnosti kod dobrog dela Kolumbijaca koji i dan-danas masovno posećuju njegov grob. Kontroverzni život Pabla Eskobara i teško nasleđe, koje autor Huan Pablo još uvek nosi, skrojili su veoma uzbudljivo štivo koje je za vrlo kratko vreme postalo latinoamerički i planetarni bestseler.

Novi roman „Eva“ Vilijema Pola Janga, autora koji je svetsku slavu doživeo romanom „Koliba“, prodatim u više od 25 miliona primeraka, nova je i drugačija priča o Adamu i Evi.

„Eva“ je smelo i do sada nezabeleženo istraživanje priče o postanku, verno izvornim tekstovima i viševekovnim proučavanjima, ali puno otkrića koja iznenađuju i dovode u pitanje tradicionalna verovanja o tome ko smo i kako smo nastali. Ovaj roman otvara drugačije rasprave o jednakosti muškaraca i žena u svetlu našeg nastanka i pomaže nam da jedni druge vidimo kako nas naš Stvoritelj vidi – celovite, jedinstvene, nesputane kulturnim pravilima i ograničenjima.

Kada je more izbacilo brodski kontejner na obalu ostrva između ovog i onog sveta, Džon Sakupljač u njemu je našao devojku – povređenu, smrznutu i jedva živu. Uz pomoć Vidara i Učenjaka Džon nadgleda njen oporavak i uskoro otkriva da je ona genetskim kodom povezana sa svakom poznatom rasom. Niko ne bi ni pretpostavio šta njeno preživljavanje znači…

Niko osim Eve, Majke svih živih, koja je zove svojom kćeri i poziva je da svedoči istini o samoj sebi – zapravo, istini o svima nama.

Kao što „Koliba“ navodi čitaoce na lično, svetovno shvatanje Boga, „Eva“ nas oslobađa pogrešnih tumačenja koja kvare odnose među ljudima još od rajskog vrta.

PROČITAJTE I OVO:  Tribina: Pasti s Marsa: misaoni ogled