Pet stvari koje niste znali o autorki romana “Male žene”


Lujza Mej Alkot je bila američka književnica i najprodavaniji američki romanopisac krajem devetnaestog veka. Danas je najpoznatija po svom delu Male žene (Little Women) koje je još uvek veoma popularno i koje je doživelo brojne pozorišne, filmske i televizijske adaptacije. Lujza Mej Alkot je rođena na današnji dan, 29. novembra 1832. godine. Iskoristili smo njen rođendan da napišemo pet stvari koje verovatno niste znali o njoj:

Zapravo nije želela da napiše Male žene

Lujza Mej Alkot je pisala petparačku literaturu i senzacionalističke priče pod pseudonimom A. M. Bernard. Urednik Tomas Nils predložio joj je da napiše knjigu za devojke. Nakon što ga je odbila Nils je otišao kod njenog oca i ponudio mu ugovor za objavljivanje knjige. Kada je saznala da će šanse da njen otac objavi sopstvenu knjigu porasti ako bude kooperativna Lujza je počela da piše Male žene.

Male žene su napisane za deset nedelja

Kada je u trideset i petog godini počela da piše ono što će postati njeno najpoznatije delo Lujza se u svojim dnevničkim zapisima požalila kako neće uživati dok bude radila na ovoj stvari zato što „nikada nisam volela devojke i, osim mojih sestri, ne poznajem mnogo njih; ali naše šašave igre i iskustva mogu se pokazati zanimljivim, mada sumnjam“.

Pokazalo se da je ipak bilo zanimljivo. Male žene su doživele momentalni uspeh i omogućile Lujzi ugodan život.

Najveći deo Malih žena je autobiografski

Za mnoge priče i detalje u knjizi Lujza je iskoristila živote njenih sestara i uspomene iz detinjstva. Ona je Džo, hrabra devojka koja želi da pobegne od viktorijanskog usuda svog pola i koja čezne da čini smele stvari.

PROČITAJTE I OVO:  Aktivisti upali na potpisivanje knjige Kim Kardashian

Nije želela da venča Džo i Lorija

Iako su neki mislili da su rođeni jedno za drugo Lujza, koja je i sama bila neudata i još i feministkinja, želela je da i Džo ostane neudata. Dok je pisala drugi deo romana (objavljen je u dva dela) ljubitelji prvog dela su tražili da se Džo i Lori venčaju. O tome je u svom dnevniku napisala: „Dobila sam pisma u kojima mi čitateljke traže da im otkrijem za koga će male žene da se udaju kao da je to jedini cilj i svrha u životu žena. Neću udati Džo zarad bilo čijeg zadovoljstva.“

Lik Lorija je najverovatnije bio baziran na poljskom muzičaru Ladislasu Visnivskom

Postoji mnogo spekulacija ko je momak iz susedstva na kome je baziran lik Lorija, ali biografkinja Harijet Rajsen smatra da je u pitanju muzičar Ladislav Visnivski. Lujza Alkot ga je srela 1865. prilikom putovanja kroz Evropu i njih dvoje su odmah počeli da flertuju. Nakon toga su, sasvim sami, proveli dve nedelje u Parizu. Biografima je teško da odgonetnu šta se dešavalo tokom tih dana jer je Lujza Alkot u svom dnevniku precrtala sve što je napisala o tim događajima i na margini dopisala „Ne može biti“.

Izvor: Independent