Nove zvučne knjige za najmlađe


Među najpopularnijim izdanjima Kreativnog centra u prethodnih nekoliko godina nalaze se zvučne knjige za decu. Sve je počelo čuvenom edicijom o Peci, veoma simpatičnom psu koji zajedno sa svojim prijateljima putuje širom sveta istražujući različite vrste muzike i upoznajući se s brojnim muzičkim instrumentima.

Peca voli rege je najnoviji naslov iz ovog popularnog serijala koji broji više od deset interesantnih muzičkih knjiga.

Peca obožava rege! Zato se, s gitarom na ramenu, uputio u Kingston, glavni grad Jamajke. Slušao je ska, rokstedi i dab, pevao je i igrao, a na kraju je čak i svirao na velikom koncertu. Družeći se s Pecom na ovom muzičkom putovanju i pritiskajući prstom označene kružiće, dete će se upoznati s bogatstvom zvukova različitih instrumenata i melodija karakterističnih za rege.

Nakon knjiga o Peci, usledile su i bajke za decu Crvenkapa i Tri praseta, Mačak u čizmama i Aladin, a najnovija knjiga u serijalu Zvučne bajke je Pepeljuga.

Dok čita bajku o Pepeljugi, dete će se zabaviti slušajući muziku i različite zvuke. Čuće Pepeljugu kako peva, zlobne maćehine ćerke kako joj se podsmevaju, vilu koja pretvara bundevu u kočiju, a na kraju muziku sa svadbe u kraljevskom dvorcu.

Pritiskajući prstom označene kružiće u knjigama, mali čitaoci se, uz zanimljive priče i vesele ilustracije, upoznaju s bogatstvom zvukova različitih instrumenata. Ono što posebno odlikuje muzičke knjige Kreativnog centra jeste odličan kvalitet zvuka.

„Zvučne knjige su pre svega namenjene deci starijoj od tri godine, ali ovaj tip knjiga osvojio je čitaoce svih uzrasta. Potražnja za zvučnim bajkama je velika, što je pokazatelj da roditelji uviđaju da su one odlične za to da dete na nov način doživi priče koje su mu već poznate“, smatra urednica Natalija Panić.

Muzika ima izuzetan značaj za razvoj deteta – doprinosi njegovom emocionalnom i socijalnom razvoju, podstiče kreativnost, poboljšava koncentraciju i pamćenje. Deca koja provode vreme uz muziku, pevajući i igrajući s roditeljima ili drugom decom, imaće više samopouzdanja i razviće veštinu pažljivog slušanja. Jedan od načina na koji se muzika može uneti u svakodnevicu jeste čitanje zvučnih knjiga. Uz njih će se deca kroz igru upoznati s različitim zvukovima i instrumentima, kao i s obiljem muzičkih žanrova.