Nezavršene Pračetove romane pregazio parni valjak


Nezavršene knjige preminulog britanskog pisca ser Terija Pračeta, najpoznatijeg po serijalu knjiga o uvrnutom Disksvetu, uništio je parni valjak, u skladu sa njegovom željom.

Želja mu je ispunjena u petak. Pračetov hard disk je pregazio stari parni valjak po imenu “Lord Džeriko” na Velikom dorsetskom sajmu parnih mašina, a uoči otvaranja izložbe o autorovom životu i delu, piše britanski Gardijan.

Nil Gejmen, pisac i Pračetov bliski prijatelj i saradnik, rekao je za Tajms posle Pračetove smrti da je on želeo da “sve na čemu je radio u trenutku smrti bude zajedno sa kompjuterima izneto na sred puta i pregaženo parnim valjkom”.

Neki od ljubitelja njegovog dela su ipak bili iznenađeni da je Pračet čuvao svoje radove na starijem modelu hard diska. Uništeni disk će biti jedan od eksponata na izložbi “Terry Pratchett: HisWorld” koja će biti otvorena u muzeju Solsberi i trajati od 16. septembra do 13. januara sledeće godine.

Prvi roman je objavio 1971. a istorija Disksveta, ploče koja kroz svemir putuje na leđima četiri slona koja stoje na leđima kornjače, počela je 1983, romanom “Boja magije”. Tokom 2007. dijagnostifikovana mu je Alchajmeova bolest, nakon čega je postao aktivista za pravo na asistiranu smrt, o čemu je držao dirljive govore i učestvovao u dokumentarnim emisijama.

Autor preko 70 romana, Pračet je nastavio da piše i objavljuje, sve više uz pomoć drugih, sve do smrti. Njegova dela su prodata u vše od 85 miliona primeraka i prevedena na 37 jezika.

Titulu oficira Reda Britanske imperije je dobio 1998, a za usluge književnosti je 2009. proglašen za viteza. Nagradu svetske fantastike za životno delo dobio je 2010. Teri Pračet je umro u 12. marta 2015, u 66. godini

PROČITAJTE I OVO:  Aplikacija za čitanje i slušanje Šekspira

Posthumno objavljena knjiga “The Shepherd’s Crown” je poslednji roman o Disksvetu.

Izvor: N1info