Neobična priča o remek-delu Gustava Klimta


Izdavačka kuća Dereta je nedavno, u prevodu Miloša Mitića, objavila knjigu Dama u zlatnom: neobična priča o remek-delu Gustava Klimta, Portretu Adele Bloh-Bauer En Mari O’Konor.

U pitanju je izuzetno zanimljiva pripovest ne samo o Gustavu Klimtu i njegovom opusu već i specifičnom duhu vremena u kome je taj opus nastao.

Po knjizi je snimljen i istoimeni film sa Helen Miren i Rajanom Renoldsom u glavnim ulogama.

O knjizi: Pred čitaocima je uzbudljiva priča o neobičnoj sudbini Klimtovog remek-dela. Kombinujući dokumentaristički i romaneskni pristup, O’Konorova sve vreme uspeva da održi napetost dostojnu trilera i erudiciju karakterističnu za dela iz istorije i istorije umetnosti. Dama u zlatnom na taj način tematizuje mnoge društveno-političke aspekte ondašnje epohe: bečki fin de siècle, propast Austrougarske monarhije sa krešendom Prvog svetskog rata, tragičnu istoriju nacizma njegovih relikta, pa sve do osvita XXI veka i losanđeleske aukcije koja će odrediti (za sada) konačnu sudbinu slike. Istorijske turbulencije i pitoreskni portreti poznatih i manje poznatih ličnosti predstavljeni su kroz verodostojne, gotovo intimističke epizode na osnovu kojih stičemo širu sliku o ovom ne tako davnom vremenu i evoluciji slikara čija dela ni dan-danas ne prestaju da zadivljuju publiku širom sveta.

O autorki: En Mari O’Konor je pisac, novinar i ratni izveštač. Pohađala je studije na Vasaru i Institutu za umetnost u San Francisku, a diplomirala na Berkliju, gde je sa nekoliko kolega snimila nagrađeni dokumentarac o ugnjetavanju muralista nakon vojnog puča u Čileu 1973. Izveštavala je o ratovima I sukobima u Nikaragvi, Salvadoru, Gvatemali, Haitiju, Peruu, Panami, Kubi… Radila je za Rojters, Los Anđeles tajms, Eskvajer, Vašington post i mnoge druge renomirane medije.