Najveći morski predator nazvan je po čuvenom piscu


Praistorijsko morsko čudovište koje je proždiralo kitove ponelo je naziv po piscu koji je stvorio najpoznatijeg kita u svetu književnosti.

Praistorijsko čudovište, Ilustracija: Herschel Hoffmeyer/Shutterstock.com

Kitovi su najveće životinje na planeti koje žive isključivo u vodi. Među osamdeset vrsta kitova najveći je, svakako, plavi kit. Primerci plavog kita mogu da dostignu dužinu od trideset metara i težinu od gotovo dve stotine tona. Ovo ih čini osamnaest puta težim od najtežeg afričkog slona ili duplo težim od pretpostavljene težine najvećeg dinosaurusa za koga se zna. Plavi kit se hrani isključivo planktonom koji filtrira iz morske vode.

Prilično bezopasna životinja za razliku od svog pretka iz roda kitova čiji su fosilni ostaci pronađeni u Peruu.

Istraživači smatraju da je ovaj praistorijski kit pre dvanaest miliona godina lovio svoje manje rođake. Fosili lobanja i zuba ovog kita sugerišu nam da su ovi kitovi dostizali dužini od trinaest do osamnaest metara i da im je samo glava bila dugačka tri metra.

Zubi ovog kita bili su dugi trideset i šest centimetara i imali su oblik slonovih kljova što im je, za razliku od današnjih kitova ulješura, omogućavalo da grizu i kidaju plen.

Lobanja morskog čudovišta

Kao najveći morski grabljivac tog doba ovaj kit se hranio mesom drugih kitova kako bi zadovoljio svoje kalorijske potrebe.

Naučnici veruju da je možda upravo konstantna pretnja da završe u čeljustima svog rođaka bila ključna u evoluciji kitova u morske divove kakvim ih danas poznajemo.

Jedino je džinovska ajkula megalodon mogla da, po veličini, parira ovom kitu. Naučnici nisu pronašli dokaze da su se ove dve životinje ikada međusobno sukobile.

Ilustracija zamišljne borbe između dva morska stvorenja, Izvor: Herschel Hoffmeyer/Shutterstock.com

Ipak, mesto na vrhu lanca ishrane nije stabilna pozicija za dugoročno preživljavanje. Promena klime koja je nastupila pre deset miliona godina dovela je do nestanka džinovskih predatora proput ovog kita.

Naučnici koji su otkrili fosilne ostatke ovog kita su veliki ljubitelji romana Mobi Dik Hermana Melvila. Radnja ovog romana prati Ismaila, mornara lutalicu, koji se priključuje posadi broda Pikvud u lovu na kitove. Brodom upravlja kapetan Ahab, koji ima samo jedan cilj: da se osveti Mobi Diku, neuhvatljivom belom kitu zbog kog je ostao bez noge.

Kako je i Mobi Dik iz romana kit ulješura poput svog praistorijskog rođaka, prirodnjaci koji su otkrili fosilne ostatke želeli su da odaju počast autoru knjige koju mnogo vole. Zato su odlučili da praistorijskog kita nazovu po hebrejskom nazivu za mitsko morsko čudovište Levijatanu  i po svom omiljenom autoru. Tako da je ovaj kit dobio naziv Levijatan Melvil (Livyatan melvillei).