Urednica Irena Jovanovic, ilustrator Jakša Lakicevic, autorka Aleksandra Jovanović, Foto: Kreativni centar

NAJBOLJI ROMAN za decu i mlade u 2023. godini – “Petra je stvarno otišla”


Na ovogodišnji konkurs za Nagradu Rade Obrenović, koju dodeljuju Zmajeve dečje igre, stiglo je dvadeset i devet romana za decu i mlade.

Žiri u sastavu dr Dragoljub Perić, prof. srpske i južnoslovenskih književnosti, Vesna Ćorović Butrić, književnica i dramaturškinja, i dr Milena Zorić Latovljev, prof. srpskog jezika i metodike, proglasio je knjigu Petra je stvarno otišla autorke Aleksandre Jovanović sa ilustracijama Jakše Lakićevića, u izdanju Kreativnog centra, za najbolji roman za decu i mlade u 2023. godini.

„U duhu autora čije ime nagrada nosi, ovaj roman sledi liniju romana urbane inspiracije i govori o izazovima, emotivnim lomovima i iskušenjima odrastanja glavne junakinje Milice, koja završava poslednji razred osnovne škole i biva lišena svoje najbolje drugarice Petre njenom selidbom u drugi grad. Uprkos transparentnoj retorici naslova, jednostavnom fabuliranju i pripovedačkoj tehnici (raščlanjenoj u dva narativna toka od momenta razdvajanja prijateljica), povremeno ispresecanoj telefonskim razgovorima i razmenjenim SMS porukama, roman uspelo identifikuje problemska težišta urbanog odrastanja: prvu ljubav, doživljaj sopstvenog tela i telesnosti, konflikte u najbližem okruženju, razdvojenost roditelja, odbranu prava na sopstveni izbor i tome slično… Žiri od srca čestita dobitnici, a mladim čitaocima i čitateljkama toplo preporučuje ovaj roman“, navodi se u obrazloženju nagrade.

U užem izboru za ovu nagradu našao se i novi roman Vesne Aleksić Zombilejci, takođe u izdanju Kreativnog centra.

Nagrada Rade Obrenović tradicionalno se uručuje 6. decembra, na dan rođenja Jovana Jovanovića Zmaja, na svečanosti Zmajev dan. Ove godine Zmajeve dečje igre obeležavaju jubilarni 190. rođendan Jovana Jovanovića Zmaja.

Petra je stvarno otišla drugi je roman za mlade Aleksandre Jovanović. Crna ptica, autorkin roman prvenac, odlično je prošao kod publike i osvojio je vredne nagrade. Uvršten je u katalog dvesta najboljih knjiga za decu The White Ravens 2021, koji izdaje Međunarodna biblioteka za decu i mlade iz Minhena. Dobitnik je nagrade koju dodeljuje Politikin Zabavnik, kao i Malenog cveta, priznanja koje Grad Niš dodeljuje u oblasti književnosti za decu i mlade. Po romanu Crna ptica urađena je i predstava u režiji Marije Mladenović, premijerno izvedena 28. juna 2022, u Pozorištu Bora Stanković u Vranju.

Aleksandra Jovanović rođena je 1996. u Vranju. Završila je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a trenutno je na doktorskim studijama. Kao dramaturškinja radila je na pozorišnim predstavama Dečko iz poslednje klupe, Okamenjeno more, Crna ptica, Četiri zida ili tragikomedija o karantinu, a kao scenaristkinja na kratkometražnom filmu Krotki i nekolicini televizijskih serija. Trenutno u svojstvu scenaristkinje priprema više filmskih i TV projekata. Pored nagrađivanih romana za mlade Crna ptica i Petra je stvarno otišla, u izdanju Kreativnog centra, autorka je i zbirki pesama Jagma (Nagrada Mladi Dis, 2020) i Prsti u psećem krznu. Živi i radi u Beogradu.

Jakša Lakićević, grafičar knjige i ilustrator, rođen je 1999. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2022. godine, na studijskom programu Primenjena umetnost, modul Grafika i knjiga. Bavi se ilustracijom i dizajnom knjige, a u slobodno vreme i grafikom. Ilustrovao je knjige izdavačkih kuća Kreativni centar i Kornet. Pored toga je i posvećeni biciklista.