Sajam knjiga, Foto: Bookvar

Na Laguninom štandu u petak Boris Dežulović i brojni drugi pisci


Petak će na štandu Lagune biti uzbudljiv dan, jer se očekuje dolazak brojnih pisaca hit knjiga.

Petak, 28. 10. 2022.

11.00 – Dejan Aleksić
12.00 – Rastislav Durman
12.30 – Tamara Lujak
13.00 – Mirjana Uzelac
14.00 – Robert Takarič
15.00 – Momčilo Petrović
16.00 – Momčilo Đorgović
17.00 – Vuk Drašković
18.00 – Mirjana Bobić Mojsilović
19.00 – Boris Dežulović

Potpisivanja otvara pisac Dejan Aleksić, koji će na Laguninom štandu biti od 11 sati. Njegov roman „Petlja“, ovenčan nagradom „Miloš Crnjanski“, snažna je i uzbudljiva priča koja nas vodi kroz lavirinte skučenih životnih izbora, koji često dovode do korenitog preispitivanja i preobražaja ličnosti.

Zatim  u goste dolaze dečji pisci. Od 12 sati družimo se sa Rastislavom Durmanom i njegovim divnim knjigama „Zmajevi, zmajke i zmajčad“ i „Barbara, Kata i dva čuda jedna“. U knjizi „Zmajevi, zmajke i zmajčad“, pisac je iz bogate riznice maštanja odabrao i preradio manje poznate bajke u kojima važnu ulogu imaju zmajevi, koji se razlikuju od priče do priče, dok nam u knjizi „Barbara, Kata i dva čuda jedna“ donosi neverovatno duhovitu i vešto isprepletanu priča o mudrosti, prijateljstvu i porodici. I o guskama, naravno.

A u 12 sati i 30 minuta domaćini dočekuju Tamaru Lujak, čije knjige „Rečnik slovenske mitologije“ i „Rečnik srpskih mitoloških bića“ treba da ima svaka dečja polica. „Rečnik slovenske mitologije“ je rečnik pojmova iz slovenske mitologije dat u vidu kratkih priča, ili zbirka priča data u formi rečnika o pojavama i likovima iz paganskih vremena: Velesu, Dažbogu, zvezdama, nebu, Perunu, Stribogu… A „Rečnik srpskih mitoloških bića“ donosi priče i legende o pojavama i likovima iz paganskih vremena kao što su ala, bauk, vampir, veštica, zmaj, todorci…

Od 13 sati na Laguninom štandu autorka Mirjana Uzelac potpisivaće triler „Ubistvo pod pseudonimom“, koji je napisala zajedno sa koleginicom Vericom Vinsent Kol. „Ubistvo pod pseudonimom“ je izuzetno osmišljen triler, u kome ništa nije propušteno ili prepušteno slučaju. Nastao je kao rezultat prijateljstva, podrške i poverenja između dve autorke.

PROČITAJTE I OVO:  Proglašena dobitnica Međunarodne nagrade za književnost „Aleksandar Tišma“

Potom se družimo sa još jednim piscem za decu i mlade. Na štandu Lagune će od 14 sati biti Robert Takarič, čije su knjige „Onlajn ekskurzija“, „Upomoć! Izgleda da sam se zaljubila“, „Žurke u našoj školi“, „Devojčice uzvraćaju udarac“, „Devojčice su obično više“ i „Udario me pubertet u glavu“ važan deo odrastanja.

Od 15 sati autor Momčilo Petrović potpisivaće svoje novu hit knjigu „Novih 147 priča iz zanimljive istorije Srba“, koja je nastavak „Zanimljive istorije Srba u 147 priča“. Knjiga „Novih 147 priča iz zanimljive istorije Srba“ sadrži kratke i upečatljive priče iz naše istorije koje većina čitalaca nikada nije čula niti je o njima išta znala.

U 16 sati na Lagunin štand stiže Momčilo Đorgović, koji će potpisivati svoju novu knjigu „Ko je ubio Jovana Skerlića“. Lik jednog od najznačajnijih srpskih književnih istoričara i kritičara posmatra se u ovoj knjizi u svetlu njegovog političkog angažmana i političke filozofije.

Pisac i političar Vuk Drašković potpisivaće od 17 sati svoju novu knjigu „Ožiljci života“, koja je na ovogodišnjem Sajmu mešu najprodavanijima. „Ožiljci život“ su memoari koji se čitaju kao dirljivo i gorko svedočenje protiv zaborava, a zaborav je ubistvo istine. Od opisa detinjstva i studentskih dana, preko novinarskih angažmana u zemlji i svetu, uz osvrte na književno stvaralaštvo, svedoci smo lične i nacionalne drame koja se odvijala tokom tri protekle decenije na nesreću i štetu srpskog naroda.

Od 18 do 19 sati, sa čitaocima će se družiti Lagunina bestseler autorka Mirjana Bobić Mojsilović. Zbirka priča „Baba, nemoj ništa da me pitaš“, romani „Tvoj sam“, „Srce moje“, „Ono sve što znaš o meni“, „Glad“ i mnogi drugi, kao i jedna zbirka poezije „Obećao si mi“ – sve su to odlične životne, ljubavne priče, u kojima se ogleda autorkina jedinstvena harizma.

PROČITAJTE I OVO:  Evropski Fejsbuk pesnički festival

Na kraju dana, dolazi gost iz regiona. Hrvatski pisac Boris Dežulović potpisivaće svoj roman-prvenac „Christkind“, koji odnedavno čitamo u izdanju Lagune. „Christkind“ je žanrovska mešavina čiju okosnicu čini priča o splitskom knjižaru s kraja 20. veka, koji je vremeplovom poslat u pozni 19. vek da ubije dečaka Adolfa Hitlera i tako spreči krvoproliće 20. veka.