Izvor: briansue2.blogspot.com

Muzej Dona Kihota


U centralnom Meksiku se nalazi najveća kolekcija umetničkih dela inspirisanih Donom Kihotom koja je nastala zahvaljujući jednom maštovitom dečaku izbeglom od građanskog rata.

Na ulazu u muzej, izvor: edition.cnn.com

U centralnom Meksiku nalazi se grad Gvanahuato. U pitanju je glavni i najveći grad istoimene opštine i meksičke države. Grad se nalazi u uskoj dolini čiji oblik je odredio vijugavi izgled njegovih uskih ulica, koje često završavaju velikim stepenicama prema brdu i uglavnom su neprohodne za automobile.

Gvanahauto, izvor: edition.cnn.com

Grad su osnovali Španci koji su u obližnjim planinama otkrili bogatu žilu srebra. Osim kao mesto koje je poznato po tome što se u njemu odigrala prva bitka u meksičkom ratu za nezavisnost, grad je poznat i po tome što se u njemu nalazi najveća kolekcija umetničkih predmeta posvećenih Donu Kihotu i njegovom štitonoši Sanču Pansi.

Priča o poreklu ove kolekcije i muzeja koji je na njenim temeljima nastao vodi nas u Evropu za vreme Španskog građanskog rata.

Eulalio Ferere je imao svega devetnaest godina kada je, zbog građanskog rata, bio primoran da napusti Španiju. Sa veoma malo stvari koje su sa sobom mogli da ponesu porodica Ferere je otišla u susednu Francusku.

U izbegličkom kampu Ferer je načinio trampu koja će snažno uticati na njegov život. Zamenio je paklu cigara za džepno izdanje knjige Oštroumni plemić Don Kihot od Manče Migela de Servantesa.

Originalni primerak knjige danas se nalazi u stalnoj postavci muzeja, izvor: briansue2.blogspot.com

Ferera je iznova i iznova, gotovo opsesivno, čitao ovu knjigu. Utehu u strašnoj sudbini koja je zadesila njega i njegovu porodicu pronalazio je u zgodama i nezgodama samozvanog viteza.

Nakon što se preselio u Meksiko, Ferera je postao uspešni preduzetnik i imućan čovek. Uprkos obavezama i novom životu, nikada nije zaboravio na svoje čitalačko iskustvo iz izbegličkih dana. Počeo je da prikuplja umetničke predmete koji su bili inspirisani najpoznatijim vitezom iz literature.

Krajem osamdesetih godina minulog veka svoju kolekciju poklonio je gradu Gvanahuatu.

Izvor: briansue2.blogspot.com

Ovaj poklon postao je Ikonografski muzej Dona Kihota i predstavlja najveću svetsku zbirku umetničkih dela posvećenih ovom junaku. Zahvaljujući ovoj kolekciji kao i festivalu Servantino ovaj grad je postao poznat i kao Servantesova prestonica Amerike.

Izvor: briansue2.blogspot.com

Pored Fererove originalne džepne kopije knjige u muzeju se nalazi još oko hiljadu eksponata u obliku slika, crteža, murala,  skulptura, keramike i još mnogo toga.