Promocija doktorata u stripu “Odravnjivanje”


U dvorani Apolo Doma omladine u Pančevu večeras u 20 časova biće organizovana promocija “Odravnjivanja” (Unflattening) Nika Suzenisa – prvog odbranjenog doktorata u formi stripa koji je u aprilu 2015. godine objavio Harvard University Press.

Nik Suzenis je svoju disertaciju pod istim imenom odbranio 2014. godine na Učiteljskoj školi Univerziteta Kolumbija u Njujorku, a spsko izdanje „Odravnjivanja” objavio je Centar za promociju nauke.

Na večerašnjo promociji govoriće strip crtač Aleksandar Zograf, prevoditeljka stripa na srpski jezik Marija Novaković i urednik srpskog izdanja „Odravnjivanja” i izdavačke delatnosti Centra za promociju nauke Ivan Umeljić.

„Odravnjivanje” je pobuna protiv primata reči nad slikama u tradiciji zapadne misli. Suzenis koristi modernu formu stripa, jedinstvenu po kombinovanju vizuelnog i tekstualnog pristupa, kako bi pokazao da su slika i reč nesamerljivi partneri u kreiranju i prenošenju značenja, kaže se u najavi.

Inspirisan satiričnom knjigom „Ravanija” Edvina Abota iz 1884. godine, u kojoj je svet ravna ploča u kojem žive dvodimenzionalni likovi, Nik Suzenis u „Odravnjivanju” vizuelni izraz vidi kao posebnu formu koja nas tera da podignemo pogled iz „ravnog”, ograničenog sveta teksta.

Knjiga je dobila više nagrada, među kojima je i prestižna nagrada Američke asocijacije izdavača za vrhunski akademski rad, i to u dve kategorije – za najbolje izdanje u okviru studija medija i kulture, kao i za najbolje izdanje u humanističkim naukama uopšte, gde strip nikada ranije nije bio ni nominovan.

Takođe, dobila je i Lynd Ward nagradu Državnog univerziteta u Pensilvaniji za najbolju grafičku novelu.

Izvor: RTV


PROČITAJTE I OVO:  Epske priče o dobu Vikinga