Takmičenje za frankofonu pesmu


U Srbiji kao i svake godine, ceo mesec mart biće u znaku frankofonije. Ovogodišnji Mesec frankofonije, koji koordinira Francuski institut u saradnji sa svojim kulturnim, institucionalnim i obrazovnim partnerima, nudi veoma bogat program. Biće to prilika za otkrivanje, razmišljanje i uživanje u inicijativama koje su pod oznakom frankofonije preduzete kako na lokalnom, tako i na nacionalnom i regionalnom planu.

Ova godina biće u znaku frankofonije i obrazovanja u Srbiji.

Nemojte da propustite Takmičenje za frankofonu pesmu! Od 2004. godine, mladi pevači amateri iz cele Srbije okušavaju sreću na ovom takmičenju a više od hiljadu mladih koji uče francuski već su učestvovali u njemu. U martu će mladi tumačiti frankofonu pesmu pred žirijem, sastavljenim od poznatih ličnosti, stručnjaka za muziku i za francuski jezik, koji će ocenjivati tumačenje, kreativnost, vokalnu i jezičku umešnost kandidata.

Takmičenje se odvija u 5 etapa: 4 regionalne selekcije i jedno finale. Svaki grad organizator regionalne selekcije šalje 4 odabrana kandidata (2 seniora i 2 juniora) za finale gde nastupa ukupno 20 kandidata.

NIŠ
Subota 4. mart – 13h
Sala Simfonijskog orkestra
KLADOVO
Subota 4. mart – 19h
Dom kulture
NOVI SAD
Nedelja 5. mart – 16h
Akademija umetnosti
BEOGRAD
Nedelja 12. mart – 15h
Narodna biblioteka Srbije
FINALE
Nedelja 26. mart 2017, 14h
Niš – Narodno pozorište

U Beogradu, 12. marta u 15 sati, regionalno takmičenje frankofone pesme biće priređeno u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije. Žiri će odlučivati u sledećem sastavu:
Igor Vincetić – perkusionista, predsednik žirija u Beogradu
Tatjana Šotra – predsednica Udruženja profesora francuskog Srbije
Oana Cristina Popa – ambasadorka Rumunije u Srbiji
Igor Karadarević – izvršni direktor manifestacije „Srbija u ritmu Evrope“
Nikola Vukanović – šef odeljenja za programe iz kulture Narodne biblioteke Srbije
Voditeljke će biti Đorđeta Draksin i Jovana Marjanović, učenice Filološke gimnazije u Beogradu. Kandidate će na klaviru pratiti Zorka Milivojević, sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

PROČITAJTE I OVO:  Održana tribina o digitalnom realizmu