Da li Marvel ima problema sa LGBT superherojima?


Izdavačka kuća Marvel se ponovo našla „pod paljbom“ optužbi da u njihovim izdanjima ne vlada seksualna raznovrsnost među vodećim junacima.

Marvel se i ranije suočavao sa kritikama kako su junaci njegovih stripova uglavnom strejt, beli muškarci.

Oni su u prošlosti pokušavali da povećaju raznovrsnost pola i seksualnosti među svojim junacima. Jedan od primera je i nedavno autovanje Ledenog (Iceman).

Međutim svi njihovi pokušaji su nailazili na kritike od strane fanova i publike koji su ih optuživali da se iza svega krije samo želja za većim profitom.

Sada su napravili novi gaf jer su Herkulesa, kojeg su ranije prikazivali kao biseksualca, pretvorili u strejt junaka.

Herkules je u jednom od alternativnih univerzuma imao aferu sa Volverinom (Wolverine), u regularnom univerzumu je bio u šemi sa gej Nortstarom (Northstar), a Marvel Wiki ga određuje kao biseksualnog junaka.

Ipak, jedan od urednika Eksel Alonzo (Axel Alonso) je nedavno dao izjavu u kojoj kaže kako će Herkules, u svom sopstvenom serijalu koji bi uskoro trebalo da se nađe u prodaji, biti „definitivno strejt“.

Fanovi su reagovali na ovo sa negodovanjem jer je Herkulesova biseksualnost bila deo sasvim prirodnog razvoja lika, naročito ako se nadovezuje na junaka iz grčke mitologije koji je takođe bi biseks.

Alonzo je kasnije pokušao da „opere fleke“ tako što je izjavio da u Marvelu uvek neguju različitosti, ali je sva dalja pitanja u vezi sa Herkulesovom seksualnošću ignorisao.

Premijera ovog stripa je najavljena za novembar.

Izvor: GayEcho


PROČITAJTE I OVO:  Preminula supruga Stena Lija