Murakami: Teško je biti ja


Japanski pisac Haruki Murakami već danima odgovara na pitanja obožavalaca putem Interneta.

Pisanje je flertovanje sa ženom. Vežbanjem postajete bolji, ali u osnovi, ili se dosađujete u tome ili ne – napisao je ovih dana slavni japanski pisac Haruki Murakami odgovarajući na pitanje jednog čitaoca.

Odlučio da dve nedelje bude u ulozi “Drage Savete”, i odgovara na najrazličitija pitanja svojim mnogobrojnim fanovima iz celog sveta. Sve je počelo 16. januara, na specijalnom sajtu na japanskom “Murakami-san no tokoro”, ili “Mesto gospodina Murakamija”, koji je pokrenuo njegov izdavač.

Pisac “Norveške šume”, “Kafke na obali mora” i ostalih izuzetno čitanih romana, biće onlajn i na raspolaganju samo do kraja meseca. Odgovara isključivo na japanskom.

Iako je zamišljeno da nema tabu tema, Murakami vešto izbegava da otkrije detalje iz privatnog života, ali se upušta u priče o životu posle smrti, podizanju i vaspitavanju dece, mačkama ili o govoru mržnje.

– Kao pisac, često sam na meti govora mržnje. Postoje, ipak, neki grozni ljudi, tamo napolju. Moramo da uradimo nešto u vezi sa ovim trendom – poručio je pisac, dodajući da nije fer napadati ljude zbog rase ili stvari na koje ne mogu da utiču.

Uz nadu da će posle smrti počivati u miru, rekao je:

– Ne želim ni raj niti pakao, ali ni bar sa igračicama na šipki. Želeo bih da mirno spavam i ponekad pojedem poneku ostrigu.

Na poruku jedne majke koja je tražila savet kako da prevaspita jedanaestogodišnjeg sina koji po ceo dan igra igrice i ne čita knjige, da bi postao kao on, Murakami je odgovorio:

– Da postane kao ja? Pitam se šta pod tim podrazumevate. Veoma je teško biti ja, ali nekako sam uspeo, jer ja sam ja.

PROČITAJTE I OVO:  Slavni pisac još 1976. do detalja predvideo našu svakodnevicu

Iz ove neobične književne promocije, publika je saznala i da najpopularniji japanski savremeni pisac nije maštao da bude mačka, iako ih je imao puno, te smatra da su egoistične, ali je zato želeo da bude vetar; da je zavisnik od “Eplovih” proizvoda, da sluša hip-hop, da podržava gej brakove…

Upitan da li ima neko specijalno mesto gde voli da provodi vreme, odgovorio je:

– U krevetu sa nekim koga volim. Gde drugde?

Izvor: Večernje novosti