Murakami: Japan treba da se izvinjava za Drugi svetski rat


Japan mora iznova da se izvinjava Kini, Koreji i drugim zemljama koje je okupirao u 20. veku sve dok njegove nekadašnje žrtve ne čuju izvinjenje dovoljno puta, smatra pisac Haruki Murakami.

“Pitanje istorijskog razumevanja ima veliki značaj i verujem da je važno da se Japan jasno izvini”, rekao je Murakami lokalnim medijima.

“Mislim da je to jedino što Japan može da uradi – da se izvinjava dok zemlje ne kažu: ”Nismo potpuno to prihvatile ali ste se dovoljno izvinjavali. U redu je, sada je dosta””, rekao je Murakami.

On je jedan od najpoznatijih japanskih autora i čest favorit za Nobelovu nagradu za književnost. Često je kritikovao svoju zemlju zbog umanjivanja odgovornosti za svoju ulogu u Drugom svetskom ratu.

Njegovi komentari stigli su u trenutku kada, kako piše AFP, svet gleda šta će konzervativni premijer Šinzo Abe reći na proslavi 70. godišnjice kraja Drugog svetskog rata ovog leta.

Posmatrači su fokusirani na to da li će Abe direktno prokomentarisati japansku “kolonijalnu vladavinu i agresiju” i izviniti se kao što su to pre njega činili premijeri na 50. i 60. godišnjici.

Abe želi da Japan ima manje, kako je rekao, mazohistički pogled na svoju istoriju. I dok su nekadašnji protivnici prešli preko neprijateljstava u prošlom veku, Peking i Seul redovno “prozivaju” Japan zbog odbijanja da se pokaje za svoju prošlost i suoči sa istorijskim činjenicama.

Iako se nije direktno osvrnuo na Abea i njegov govor, Murakami je rekao: “Izvinjenje nije nešto čega se treba stideti”.

Izvor: Novi magazin


PROČITAJTE I OVO:  Supermen je novi Veštac?