Milanu Todorovu Nagrada za knjigu godine DKV


Milan Todorov je ovogodišnji dobitnik Nagrade Društva književnika Vojvodine za knjigu godine za zbirku pripovedaka Telefonski imenik mrtvih pretplatnika objavljenu 2019. godine u izdanju Arhipelaga.

Žiri za Knjigu godine DKV, koji je radio u sastavu dr Jelena Marićević, Miroslav Nikolić i Nedeljko Terzić (predsednik), jednoglasno je odlučio da za knjigu godine proglasi Telefonski imenik mrtvih pretplatnika pisca Milana Todorova iz Novog Sada. U najužem izboru bili su i roman Nade Dušanić Raskid i knjiga pesama Radovana Vlahovića Bdenje nad smislom.

– Rafinirani pripovedač Milan Todorov sačinio je uzbudljivu sliku preplitanja prošlosti i sadašnjosti, ljudskih sudbina u njima i uzbudljivog nepristajanja na olako prihvatanje čovekove prolaznosti, kao i brisanje tragova neponovljivog ljudskog trajanja. Todorov i dok piše o nestajanju, kao i egzistencijalnom strahu od svakolikog gubitka, čini to sa jasnim uverenjem da uvek imamo mogućnost preobražaja ukoliko sačuvamo ljudskost uprkos vremenu zaborava – ističe se u oceni žirija Društva književnika Vojvodine.

Milan Todorov (1951, Banatsko Aranđelovo) diplomirao je jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Todorov je nekoliko decenija pisao tekstove u žanru satire, a u novije vreme autor je više zapaženih knjiga proze. Todorov se afirmisao kao novinar, posebno na radiju i televiziji, i kao urednik na radiju i televiziji u Novom Sadu. Objavio je knjige priča: Uhom za kruhom (1976), Bezbroj naših života (2011), Ne mogu ovde da dočekam jutro (2014) i Telefonski imenik mrtvih pretplatnika (2019), te romane Lek protiv smrti (2016), Redosled jednostavnih stvari (2017) i Pristanište (2018, 2019), a njegovu dramu „Kuninsko leto“ postavilo je Srpsko narodno pozorište na repertoar u sezoni 1985/1986.

Nagrada Društva književnika Vojvodine dodeljuje se članovima DKV koji u godišnjem ciklusu objave prvo izdanje originalnog književnog dela svih književnih žanrova. Nagrada ima cilj da podstakne razvoj domaće književnosti i da afirmiše doprinos članova DKV srpskoj kulturi, te afirmiše autentične vrednosti u polju književnosti a tradicionalno se dodeljuje svake godine za prethodnu godinu.

PROČITAJTE I OVO:  Priča o kraljevima koje smo birali i koji su od društva napravili ludnicu