Foto: Milan Aranđelović

Ler Devagar – najpopularnija knjižara u Lisabonu


Svaki ljubitelj književnosti koga put nanese u Lisabon u Portugaliji trebalo bi da poseti jednu od zvanično najlepših knjižara na svetu. U pitanju je knjižara Ler Devagar.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ler Devagar (@lerdevagar) on


Ler Devagar (Sporo čitanje) je mnogo više od obične knjižare. U pitanju je svojevrsna pozivnica da uživate u ovom prostoru. Jedinstvena dekoracija donela je ovoj knjižari titulu jedne od najlepših na svetu o kojoj je pisao i New York Times. Zidovi knjižare od poda do plafona prekriveni knjigama, bicikl koji visi u vazduhu na ulazu i mašina koja štampa stare novine su samo delić onoga što ova knjižara pruža.

 

View this post on Instagram

 

Trying to remember the last book I read ⏳⌛️

A post shared by M A R I A N A (@mpoubelle) on


Osim ogromnog broja knjiga, sa posebnim akcentom na raznolikost naslova vezanih za umetnost i stvaralaštvo, ova knjižara nudi i veliki kulturni program. U njoj se održavaju koncerti, debate, radionice, konferencije, pozorišni i plesni nastupi i još mnogo toga. U knjižari se nalazi i kafeterija, kao i čuvena poslastičarnica Bolo da Marta.

 

View this post on Instagram

 

Apresentação do livro Vontade de Ferro de Pedro Castro (Lua de Papel).

A post shared by Ler Devagar (@lerdevagar) on


Na drugom spratu knjižare možete pogledati trajnu izložbu umetnika Pijetra Prosperija čije umetničke tvorevine pričaju jednu drugačiju priču. Ako posetioci imaju sreće tamo mogu zateći i umetnika koji će lično i veoma rado ispričati priče koje stoje iza njegovih kreacija.

 

View this post on Instagram

 

#jactour #lisboaape #perfect lugar maravilhoso #valeu #lerdevagar #pietroproserpio #objetoscinematicos

A post shared by Mary Nigri ( é Mery, não Mari) (@marynigri) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ler Devagar (@lerdevagar) on


Ler Devagar se, naravno, nalazi u delu grada koji se naziva LX Factory. U pitanju je napušteni fabrički kompleks iz 1846. godine koji je godinama bio prazan, a koji je danas jedno od kultnih četvrti u gradu najprepoznatljiviji kao sedište kulturnih i umetničkih dešavanja posebno omiljenih među hipsterima.

PROČITAJTE I OVO:  Osam stvari koje možda niste znali o Agati Kristi

Ako želite da čitate knjige, družite se sa finim ljudima ili da jednostavno „visite“ na poznatom i kul mestu, onda je Ler Devagar pravo mesto za vas.