Kreativni centar sedamnaesti put na Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji


Na ovogodišnjem sajmu učestvovaće više od 1.300 izlagača iz preko 100 zemalja. Sa ove manifestacije prošle godine je izveštavalo preko 700 novinara iz 40 zemalja.

Od 1963. godine Sajam knjiga za decu u Bolonji najveći je i najvažniji međunarodni događaj namenjen profesionalcima koji se bave knjigama za decu, dečjom literaturom i stvaralaštvom za decu. Bolonjski sajam okuplja izdavače knjiga, autore, ilustratore, književne agente, televizijske i filmske producente, distributere, štampare, knjižare i bibliotekare. Oni se susreću svakog proleća u Bolonji kako bi videli nova izdanja velikog broja izdavača iz celog sveta, kupili i prodali autorska prava, pronašli ono što je najbolje u oblasti dečjeg izdavaštva, uspostavili nove kontakte, otkrili nove poslovne mogućnosti i razgovarali o poslednjim tokovima u izdavaštvu.

Štand Kreativnog centra, kao i prethodnih godina, biće mesto za razmenjivanje iskustava i utisaka s mnogobrojnim izdavačima i za prikazivanje novina u sopstvenoj produkciji, a njihovi urednici iskoristiće sajam da pronađu nove najbolje naslove za decu, one koje će sledeće godine prevesti i objaviti na srpskom jeziku kako bi deca imala priliku da na maternjem jeziku čitaju odabranu dečju literaturu.

Veliki broj stranih izdavača pokazao je interesovanje za izdanja Kreativnog centra, što je još jedan razlog za njegovo ponovno učešće na Sajmu knjiga u Bolonji. Dosad je potpisano preko 400 ugovora, a skoro 100 domaćih izdanja prevedeno je na više od 30 jezika i objavljeno u mnogim zemljama širom sveta, u kojima su naišla na odličan prijem kod čitalaca.

Što se tiče najprodavanijih izdanja Kreativnog centra u svetu, knjiga Jasminke Petrović Seks za početnike najpopularnija je jer je prevedena na 26 jezika. U nekim zemljama (Engleska, Češka, Slovačka, Mađarska) štampano je više izdanja. U Švedskoj je na osnovu knjige postavljena i pozorišna predstava za tinejdžere.

PROČITAJTE I OVO:  Festival "Krokodil" - “Centers of Periphery”

U poslednjih nekoliko godina u prvi plan izbija i Knjiga za svaku devojčicu Violete Babić, za koju su prava prodata u više od 20 zemalja (Bahrein, Vijetnam, Kolumbija, Tajland, Rusija, Kina itd.).

Put u svet pronašle su i druge knjige iz edicije Bez dlake na jeziku, kao što su Bonton, Škola, Slatka mala čedovišta, knjige iz edicije Mali kućni ogledi, kao i Beležnica za svaku devojčicu, Knjiga za svakog dečaka i Beležnica za svakog dečaka.

U Sloveniji su prodata prava za preko 20 naslova, u Makedoniji za 30, a u Hrvatskoj za čak 40 naših knjiga.