U četvrtak, 31. januara sa početkom u 19 časova u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije biće održano književno veče O piscima i političarima bez maski posvećeno memoarskoj prozi Aleksandra Petrova Memoroman (Zepter Book World, 2018).

Na tribini će učestvcovati prof. dr Tanja Popović, prof. dr Gojko Tešić, doc. dr Branko Vraneš, doktorand Milica Ćuković i autor, dr Aleksandar Petrov.

U više od stotinu poglavlja u Memoromanu pratimo život Aleksandra Petrova od njegovih najranijih sećanja: od školskog života, radnih akcija, ideoloških pukotina u sistemu do sudara ideologije i punoće življenja. Istovremeno, Petrov je bio pogodan da se u njemu ukrste dramatična i složena lična sudbina sa zanimljivim srpskim književnim razvojem u celini, pa su tako pojedina poglavlja posvećena portretima i/ili skicama ličnosti koje su, na različite načine, obeležile vek koji smo ostavili za sobom: Miloš Crnjanski, Vasko Popa, Marko Ristić, Milovan Đilas, Oskar Davičo, Slobodan Penezić Кrcun, Aleksandar Ranković i drugi.

Aleksandar Petrov (1938) diplomirao je na Filozofskom fakultetu na Grupi za jugoslovenske književnosti i svetsku književnost, magistirao je na istom fakultetu s tezom Poetsko u Andrićevoj prozi, a doktorirao na poeziji Miloša Crnjanskog na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1971. godine. Radio je na Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, predavao na više desetina univerziteta na svih pet kontinenata i počasni je član Univerziteta Ajova, SAD (od 1973). Na Pitsburškom univerzitetu (SAD) saradnik je Centra za ruske i istočnoevropske studije i član je ruske Akademije za estetiku i slobodne umetnosti.

O Petrovu su pisali brojni strani autori, među kojima je i Josif Brodski.

U Srbiji je štampano deset Petrovljevih zbirki pesama. Pesme su mu prevedene na 29 jezika. Objavio je tri romana i više knjige kritika, eseja i studija.


ČITAJTE  U Beogradu je počela je sa radom knjižara "Pčelica"

Leave a Reply

Your email address will not be published.