Književna turneja Nine Jargekov u Srbiji


Poznata francuska književnica Nina Jargekov, autorka romana Dvojno državljanstvo, boraviće u prvoj nedelji decembra u Beogradu i Srbiji.

Tokom ovog boravka Nina Jargekov će imati malu turneju po Srbiji tokom koje će održati književne večeri u Kragujevcu (Studentski kulturni centar, 5. decembra s početkom u 19 časova), Beogradu (Dom omladine Beograda, 6. decembra s početkom u 19 časova) i u Novom Sadu (7. decembra).

Nina Jargekov će tokom boravka u Beogradu posetiti i nekoliko kulturnih i obrazovnih institucija i imati više susreta sa piscima i čitaocima u Srbiji.

Pres konferencija i susret s medijima održaće se 5. decembra u 12 časova u Arhipelagu (Terazije 29/II).

Nina Jargekov dolazi u Srbiju na poziv Francuskog instituta u Srbiji i Izdavačke kuće Arhipelag.

Francuski institut u Srbiji, Arhipelag i Dom omladine Beograda organizuju susret i razgovor s poznatom francuskom književnicom Ninom Jargekov, autorkom romana Dvojno državljanstvo, u sredu 6. decembra u 19 časova u sali Amerikana DOB. U razgovoru učestvuju Nina Jagerkov, Katarina Trajković, prevoditeljica romana, i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović.

Srpsko izdanje romana Dvojno državljanstvo, koje se upravo pojavljuje u izdanju Arhipelaga, prvo je izdanje ovog romana Nine Jargekov izvan francuskog jezika. Srpsko izdanje knjige podržali su Francuski institut u Srbiji i francuski Nacionalni centar za knjigu.

Za ovaj roman, objavljen krajem prošle godine u Francuskoj, Nina Jergekov je dobila Nagradu „Flor“. Roman je izazvao veliku pažnju francuskih čitalaca, kritike i medija. Suočavajući čitaoce sa pitanjem uskomešanih, ukrštenih i višestrukih identiteta i izazova koje to sa sobom novi, što je stvarnost mnogih ljudi u Evropi danas, roman Dvojno državljanstvo oličava veliku evropsku priču našeg vremena.

Dvojno državljanstvo je roman o ženi koja pati od amnezije a obrela se na aerodromu, s dva pasoša, dve kulture, dva jezika. „Budiš se na aerodromu. Ne znaš ko si, ni kuda ideš. Imaš u torbu dva pasoša. Nosiš sjajnu krunu, a osećaš se kao ukradeni auto. Kako iz ove amnezije osmisliti život? Ponoviti ga? Iako su to, u stvari, bila dva života?“ tako se junakinja romana pita u jednom izuzetnom trenutku svog života koji deli s mnogim emigrantima, iseljenicima i mladim ljudima u Evropi čiji su identiteti i državljanstva ukršteni.

PROČITAJTE I OVO:  Objavljena zbirka poezije portugalske književnice Marije do Sameiro Barozo

Kao što i sam naslov sugeriše, to je ključna tema novog romana Nina Jargekov: kako se nositi sa dve kulture, sa dva jezika, sa dva senzibiliteta, kako, u stvari, voditi dvostruki život? Ili, s druge strane, kako podržati zemlju u kojoj živimo kada se ona, po svemu sudeći, sprema da usvoji Zakon o zabrani dvojnog državljanstva?

Rođena 1980. godine, Nina Jargekov je francuska književnica mađarskog porekla. Piše romane, bavi se prevođenjem i sociologijom. Doktorirala je iz oblasti sociologije prava. Predaje na univerzitetu. Pruža i obuku za socijalne radnike koji rade s porodicama u teškoćama. Takođe je francuski-mađarski i mađarski-francuski prevodilac iz sudske administracije. Dobitnik je „Misije Stendal“ (2012), stipendije francuskog Nacionalnog centra za knjigu, kao i Nagrade „Flor“ za roman Dvojno državljanstvo (2016). Objavila je romane: Ubiti Katrin (2009), Bićete moji svedoci (2011) i Dvojno državljanstvo (2016). Nina Jargekov živi u Parizu.