Izvor: Freepik

Knjižara kao escape room: Nova dimenzija za ljubitelje knjiga


Književni escape room funkcioniše slično kao tradicionalne igre ovog tipa, ali sa jedinstvenim književnim obrtom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HouseMouse (@housemousebooksvintage)


Mašta i inovacije nisu novina u svetu književnosti. Ovo ne bi trebalo da nas čudi, ako imamo u vidu da je mašta ključni sastojak svake knjige.

Ni kada je u pitanju trgovina knjigama, knjižare ne zaostaju u imaginaciji kako smisliti zanimljive načine da se privuku novi i sačuvaju stari ljubitelji knjiga. Knjižare širom sveta neprekidno pronalaze nove načine da privuku ljubitelje knjiga i pružaju im jedinstvena iskustva. Jedan od najnovijih i najuzbudljivijih trendova jeste transformacija knjižara u escape room igre sa književnom tematikom.

Ove jedinstvene avanture kombiniraju ljubav prema knjigama sa uzbuđenjem rešavanja zagonetki, pružajući nezaboravno iskustvo posetiocima.

Kako funkcioniše književni escape room?

Književni escape room funkcioniše slično kao tradicionalne igre ovog tipa, ali sa jedinstvenim književnim obrtom. Posetioci se zatvaraju u tematsku sobu punu zagonetki i izazova inspirisanih poznatim knjigama i književnim žanrovima. Cilj je da učesnici, koristeći tragove i rešavajući zagonetke, pronađu izlaz iz sobe u određenom vremenskom roku.

Teme mogu biti različite, od misterija inspirisanih delima Agate Kristi, preko fantastičnih avantura u stilu “Gospodara prstenova”, do horor priča koje podsećaju na dela Stivena Kinga. Svaka soba je pažljivo dizajnirana kako bi se stvorila atmosfera i dočarala priča koja je inspirisala zagonetke.

Za ljubitelje knjiga i avanture

Književni escape room pruža jedinstveno iskustvo koje privlači široku publiku. Ljubitelji knjiga mogu uživati u oživljavanju svojih omiljenih priča i likova, dok avanturisti mogu uživati u uzbuđenju rešavanja zagonetki. Ovaj koncept pruža savršen spoj intelektualne stimulacije i fizičkog angažmana, što ga čini privlačnim za različite generacije.

Najpoznatije knjižare

  1. The Lit Room (Lokacija: London, Velika Britanija, Tema: Klasici engleske književnosti)

The Lit Room kombinuje elemente iz dela Čarlsa Dikensa, Džejn Ostin i Vilijama Šekspira, stvarajući zagonetke koje testiraju poznavanje klasika i detektivske veštine posetilaca. Soba je ispunjena starinskim nameštajem, starim knjigama i rekvizitima koji dočaravaju viktorijansku eru.

  1. Mystery Bookshop Escape Room (Lokacija: Njujork, SAD, Tema: Detektivski romani)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gigino Trattoria (@gigino_trattoria)

Mystery Bookshop Escape Room omogućava posetiocima da postanu detektivi u sopstvenoj misteriji. Soba je inspirisana klasičnim detektivskim romanima i noir filmovima. Igrači moraju da pronađu skrivene tragove među knjigama i rešavaju zagonetke kako bi otkrili identitet misterioznog kriminalca.

Prednosti za knjižare

Književni escape room nije samo način za zabavu posetilaca već donosi mnoge prednosti za same knjižare.

Ovaj jedinstveni koncept privlači nove posetioce koji možda inače ne bi posetili knjižaru. Igre su često tematski vezane za određene knjige ili žanrove, što podstiče posetioce da kupe knjige koje su inspirisale igre. Escape room igre mogu biti dodatni izvor prihoda kroz ulaznice i prodaju suvenira.

Transformacija knjižara u escape room igre predstavlja inovativan i uzbudljiv način da se privuku ljubitelji knjiga i avanture. Ove igre pružaju nezaboravno iskustvo koje kombinuje ljubav prema književnosti sa uzbuđenjem rešavanja zagonetki. Kao rezultat, knjižare ne samo da privlače nove posetioce već i promovišu svoje knjige na kreativan način. Književni escape room je primer kako kreativnost i inovacija mogu pretvoriti tradicionalne prostore u dinamične i interaktivne destinacije.

Izvor: Bookvar magazin