Knjige i ruže na ulicama Barselone


U Barseloni je danas, kao i svakog 23. aprila, održan festival knjige i ruža, tradicionalna manifestacija, za koju bi katalonska zajednica u Španiji želela da je UNESKO uvrsti na listu svetske kulturne baštine.

Prema tradiciji, muškarci danas svojim partnerkama poklanjaju ruže a one njima knjigu. Sada muškarci pored ruže poklone i knjigu, ali ne samo svojim partnerkama, već i majkama, sestrama, prijateljicama i koleginicama na poslu.

Barselona je danas osvanula sa tezgama sa knjigama i crvenim ružama. Trgovci svake godine prodaju oko šest milona ruža i 1,5 miliona knjiga za samo jedan dan.

Festival potiče iz Srednjeg veka kada su se samo poklanjale ruže, kasnije, 1926. godine jedan izdavač u Barseloni je inicirao i običaj poklanjanja knjiga.

Ta manifestacija se ranije obeležavala 7. oktobra ali je pomerena na 23. april, datum kada je pre 401. godinu sahranjen veliki španski književnik Migel de Servantes, autor prvog modernog romana, “Don Kihota”, koji je na srpski prvi put preveden kao “Veleumni plemić Don Kihot od Manče”.

Datum 23. april u svetskoj književnost je važan i zato što tog dana preminuo drugi veliki književnik, Vilijam Šekspir.

Izvor: B92


PROČITAJTE I OVO:  Mačak "bibliotekar" ipak neće dobiti otkaz