Strip antologija posvećena žrtvama masakra u Orlandu


Strip scenarista Mark Andrejko je na masakr u gej klubu Puls u Orlandu reagovao gotovo fizički.

„Moje telo se zgrčilo i ja sam znao da sam se razboleo“, rekao je Andrejko. „Morao sam da preduzmem nešto. Bilo šta.“

Napadač identifikovan kao Omar Maten je u junu ove godine naoružan upao u gej klub Puls u Orlandu na Floridi i ubio pedeset, a teško ranio više desetina ljudi. Ovo je, do sada, najveći masakr u istoriji SAD.

loveislove-cv1-600x922Dan nakon tragedije Andrejko je na svom Fejsbuk profilu napisao status o tome kako strip zajednica mora da uradi nešto povodom ovog događaja.

„Kao dete koje je odrastalo uz globalne humanitarne koncerte prva ideja mi je bila da napravimo strip“, rekao je Andrejko.

Nekoliko meseci kasnije njegova ideja je realizovana kao antologija stripova Ljubav je ljubav (Love Is Love).

Antologiju je sada moguće naručiti preko interneta, a u knjižarama će se pojaviti tokom decembra.

Sav prihod od prodaje antologije biće namenjen žrtvama i preživelima masakra u Orlandu, kao i njihovim porodicama.

Samo nekoliko sati nakon što je napisao status Andrejku se javilo nekoliko stotina stripadžija spremnih da učestvuju u projektu. Oni su uradili stotinu kratkih stripova u kojima izražavaju tugu zbog žrtava masakra, pružaju podršku preživelima, slave LGBT zajednicu i preispituju pojam ljubavi u današnjem društvu.

Mnogi drugi su se pridružili ovoj akciji kroz društvene mreže. Tako je, na primer, Rafael Albukerki na svom Tviter profilu okačio ilustraciju Betvuman, inače lezbijke, koja drži gej i američku zastavu.

Piece for the book Love is Love in honor of the Orlando Shooting Victims. Really humbled to be part of it. #dccomics #idw

A photo posted by Rafael Albuquerque (@rafaelalbuquerque81) on

Andrejko, i sam gej, kaže kako se nada da će Ljubav je ljubav pokazati čitaocima kako nije važno koga vole.

PROČITAJTE I OVO:  Veštice/Pun mesec

„Ono što je važno jeste zaljubljenost“, kazao je Andrejko. „Svi smo deo zajednice, imamo više onoga što nas spaja sa drugima nego onoga što nas razlikuje i svako može doprineti stvaranju boljeg sveta.“

Izvor: The Guardian