Katrin Fodri: “Radićemo na predstavljanju autorki u oblasti stripa u Srbiji”


Austrijska strip autorka Betina Eger, ovogodišnja gošća KROKODILove Kuće za pisce, održala je sinoć (19. decembra) u prostoru Agencije KomunikArt u Pančevu, prezentaciju pod nazivom „Autorke u francuskom stripu“. Ona je predstavila istoriju i značaj ženskih autora iz sveta stripa koristeći primere dela drugih autorki, uključujući i svoje radove. Eger je predstavila i svoj najnoviji strip – crtani intervju sa strip umetnikom Emanuelom Guibertom.

Istraživanje o ženama u francuskom stripu započela je na sugestiju Krokodila. “Ali i pored toga, odlično se uklopilo u ono što radim trenutno. Držim predavanja o stripu na Univerzitetu u Salcburgu, a baš ovog semestra imam i kurs o ženama u stripu. Time se bavim kao istraživačica”, rekla je Eger.

Predavanju je prisustvovala i Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta u Beogradu. “Sledeća godina biće godina u stripa u Francuskoj, ali i širom sveta. Francuski instituti u inostranstvu će u fokusu imati upravo autorke. I u Srbiji ćemo se naročito potruditi oko toga, gde ćemo pokušati da radimo na predstavljanju autorki, na što duže staze”, istakla je Fodri.

Betina Eger rođena je 1981. u Austriji. Studirala je francuski i ruski jezik, kao i istoriju umetnosti, a 2006. godine stiče master diplome iz oblasti fikcionalne kartografije i ruskih bajki pod mentorstvom strip autora Filipa Marsela. Tokom svoje karijere radila je kao slobodna umetnica u Francuskoj, gde objavljuje šest stripova na francuskom jeziku. Ističe se i na polju ilustracije i slikarstva, a njen rad prikazan je u okviru raznih izložbi u Francuskoj, Austriji i Rusiji. Dobitnica je prve nagrade na takmičenju mladih strip autora na festivalu Next Comic u Lincu (2009) i nagrade Alterna’BD na festivalu stripa u Lionu (2012). Doktorandkinja je Univerziteta u Salcburgu, gde izučava odnos stripa i različitih teorija pamćenja.


PROČITAJTE I OVO:  Promocija knjige Niko više ne ide u raj i druge priče