Katanac na zadužbinu “Dositej Obradović”


Ostavština velikog srpskog prosvetitelja pred gašenjem, pomoći niotkuda. Pitanje je šta će biti i s kućom velikog srpskog prosvetitelja u Čakovu, kraj Temišvara

kul-Dositejeve-zaduzbine--0

Zadužbina “Dositej Obradović” je pred gašenjem! Ukoliko Ministarstvo prosvete ne podrži njene projekte, po svemu sudeći će od jeseni morati da zaključa svoja vrata. Pitanje je šta će biti i s kućom velikog srpskog prosvetitelja u Čakovu, kraj Temišvara, koja je u njenom vlasništvu. Na mnogobrojne apele uprave Zadužbine da im pomognu, nadležni su, tvrde, ostali nemi.

Na adresu Zadužbine svakodnevno stiže na desetine radova učenika trećeg i četvrtog razreda za konkurs “Radionica basnopisaca”. Dok nam pokazuje basne koje su napisali i ilustrovali školarci, upravnica Zadužbine Mira Dragaš objašnjava da ne zna kako će obezbediti nagrade za đake, prevoz do Beograda, smeštaj… Slično je i za ostale učeničke konkurse. Snalazili su se, kaže, kako su znali i umeli, ali su svi prihodi i donacije sada presušili.

– Osnov za formiranje zadužbine 2004. godine bio je da se Dositejeva rodna kuća u Čakovu kod Temišvara, koja je otkupljena od privatnih vlasnika, sačuva od zaborava i daljeg propadanja – objašnjava Dragaševa. – Kuća je 2007. godine renovirana, obnovljena i pretvorena u muzej, s ciljem da okuplja sve poslenike kulture i pismenosti. Osnivač Zadužbine je “Hemofarm”, koji se povukao od kada je 2007. godine prodat. Izdržavali smo se od svojih programa, koji su bili podržani i od Ministarstva prosvete, ali i kulture. Više nemamo novca i, ukoliko se nešto ne učini, moraćemo da ugasimo Zadužbinu.

Naša sagovornica tvrdi da je pokušala da kontaktira s ministrom Srđanom Verbićem, ali bezuspešno, i da odgovor nije dobila. Slično je i s Ministarstvom kulture.

– Ne razumem odakle nezainteresovanost države za rad zadužbine koja nosi ime prvog ministra prosvete, osnivača Velike škole, čoveka koji je zaslužan za jednaka prava školovanja dečaka i devojčica, diplomate? – ogorčena je Dragaševa. – Ako budemo ugašeni, kome će ostati Dositejeva kuća?

PROČITAJTE I OVO:  Priča Srđana Tešina u Antologiji najbolje evropske priče

O sudbini Zadužbine Dositeja Obradovića, međutim, u Ministarstvu prosvete nisu želeli da govore. Do zaključenja ovog broja na naša pitanja o tome može li se Zadužbina spasti, niko od nadležnih nije se oglasio. Većina osnovaca i srednjoškolaca u Srbiji ne zna ni gde se nalazi kuća Dositeja Obradovića. Turističke agencije u svoju ponudu nisu uvrstile posetu kući tvorca srpske pismenosti.

Naša sagovornica kaže i da je za turističke agencije atraktivnija poseta Drakulinom dvorcu nego srpskim svetinjama koje se nalaze na tom prostoru.

Inače, pored mnogobrojnih đačkih konkursa, Zadužbina “Dositej Obradović” organizuje književni salon “Kod Dositeja”, dodeljuje nagradu najboljem stranom izdavaču na Sajmu knjiga i nagradu za životno delo, koju je ove godine dobio Raša Popov. Ime našeg velikane nosi i književna nagrada “Dositejevo zlatno pero” za mlade autore.

Izvor: Večernje novosti