Kako da postanete junak omiljenog stripa


Šta možemo da poklonimo ljubitelju stripova koji već ima sve u svojoj kolekciji? Ulogu u jednom od njih, očigledno. Upravo je to uradio britanski milijarder Godfrey Bradman. On je od DC Comicsa naručio posebno izdanje Supermana koje će da pokloni svom sinu za Bar Mitzvah.

original

Kako je uspeo da ih nagovori, koliko je to platio i da li postoje kopije ovog stripa?

Godfrey Bradman je svoje bogatstvo stekao kao vlasnik Rosehaugha. On je ovu malu britansku firmu koja se bavila trgovinom čaja na malo, pretvorio u evropskog giganta na polju trgovine nekretninama. Ovo je postigao nizom mudrih poslovnih odluka, kao i onih poreskih. Mada, odluka da plati desetine hiljada dolara za strip u kome će da se pojavi njegov sin, očigledno, ne spada u njegov poslovni kredo.

supe1

Bradman je primetio da njegov sin posebno voli Supermana. I zato je od DC Comicsa naručio strip u kome će njegov sin da se pojavi pored ovog superheroja. On je za ovaj Bar Mitzvah poklon krajem osamdesetih godina prošlog veka platio 10 000 dolara. To bi, kao uračunamo inflaciju, vredelo današnjih 29 000 dolara.

Na koricama stripa, koji je u kolekcionarskim krugovima poznat kao Superman Bradman strip, nalaze se Daniel Bradman i njegov drugar Andrew Hunt koji se udružuju sa Supermanom protiv zlih vanzemaljaca.

supe3

Strip je nacrtao jedan od najboljih i najplodnijih crtača tog vremena Curt Swan. Scenario je napisao David Levin. Originalno je urađeno osam strana, a ostatak je reprint jednog ranijeg stripa o Supermanu.

Ovih osam strana stripa su imale naslov This Island Bradman, kao referencu na film This Island Earth iz 1955. godine o vanzemaljcima koji žele da osvoje planetu Zemlju. Na početku priče celu Bradmanovu porodicu otimaju vanzemaljci i odvode ih na njihovu planetu. Vanzemaljci ih drže u cirkuskoj arena (zoo vrtu), koja je okružena kriptonitskim poljem, i u kojoj oni moraju da izvode šou da bi zabavljali svoje tamničare. Pošto ga je kriptonitskim zrakom pogodio robot i Superman pada na ovu istu planetu, a potom i njega stavljaju u ovaj vrt. Pošto zbog zaštitnog polja od kriptonita nema svoju moć, Superman ne može da spase ni sebe, a ni porodicu Bradman. I tu na scenu stupaju mali Daniel i Adam koji spasavaju Supermana tako što se provuku kroz ventilacione i kanalizacione otvore izvan kriptonistkog polja.

PROČITAJTE I OVO:  Martin Skoroseze snima film o Džokeru?

supe6

Iako je bio namenjen samo za poklon, brojni primerci ovog stripa su, nedugo posle štampanja, cirkulisali u kancelarijama DC-a. U knjizi The Art of Modern Mythmaking koja je izašla povodom 75 godina DC Comicsa, jedan segment je posvećen i stripu Superman Bradman. U njemu se kaže da postoji 200 kopija ovog stripa.

SupermanBradman

U poslednjih nekoliko godina na eBayu se pojavilo desetak primeraka stripa Superman Bradman koji su dostigli cenu od hiljadu i više dolara. Ovaj strip je i dalje Sveti Gral za kolekcionare Supermanovih avantura. Ko voli, nek’ izvoli…

Tekst je prvi put objavljen u Bookvaru broj 4, 27. maja 2013.