Kako bi izgledao strip Garfild bez Garfilda?


Garfild je junak istoimenog stripa koji je 1978. godine kreirao američki strip autor i karikaturista Džim Dejvis. Garfild je debeli, lenji, halapljiv i samoživ mačak koji mnogo/jedino voli da spava i jede lazanje. Živi sa, veoma uslovno rečeno, svojim vlasnikom Džonom Arbaklom i psom Odijem. U stripu gostuju i mnogi drugi junaci. Garfildov najbolji prijatelj je plišani medvedić Puki jer samo on sigurno neće da mu ukrade hranu. Garfild sa kućnim miševima živi u miru i slozi, dok su mu najveći neprijatelji ponedeljci, apatija, dosada i horde dijeta. Od 2007. godine ovaj strip se objavljuje u više od 2.580 novina i časopisa (kod nas ga možete čitati u Politikinom Zabavniku) i trenutno drži Ginisov rekord kao najrasprostranjeniji strip na svetu.

Strip o Garfildu je nemoguće zamisliti bez ovog mačka. Nemoguće?

Izvesni menadžer Den Volš iz Dablina u Irskoj pokušao je da zamisli kako bi stripovi o Garfildu izgledali kada u njima ne bi bilo Garfilda. Volš je otišao i korak dalje i odlučio da svoje zamisli sprovede u delo. Čisto da vidi kako bi to izgledalo. Tako je uzeo originalne stripove i iz njih, uz pomoć kompjutera, izbacio sve likove osim Garfildovog vlasnika Džona Arbakla. Tako je nastao strip serijal Garfild Minus Garfild koji je odmah privukao veliku pažnju javnosti. Den Volš kaže kako on nije prvi koji je došao na ovu ideju, ali je prvi koji ju je uspešno popularizovao.

I sam tvorac Garfilda, Džim Dejvis, kaže kako povremeno poseti Volšov sajt i da mu se cela ideja čini „fascinantnom“ i „inspirativnom“.

Svoje radove Volš objavljuje na sajtu Garfild Minus Garfild, a ovaj strip je čak doživeo spinof Garfild Minus Džon.

Garfild Minus Garfild je objavljen i u papirnom izdanju gde su kao kreatori potpisani i Džim Dejvis i Den Volš.

PROČITAJTE I OVO:  Promocija jedinstvenog autorskog stripa “Dosta je sa ćutanjem” na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga