Kad Bil Brajson objasni


Po pozivu novinar, počeo je da piše knjige o jeziku, nauci i putovanjima. Njegova bestseler knjiga „Beleške s malog ostrva“ objavljena je 1994. godine, a 2003. izabrana je za omiljenu knjigu o modernoj Britaniji. Za „Kratku istoriju bezmalo svačega“ je 2005. godine dobio Dekartovu nagradu koju Evropska unija dodeljuje za izuzetna međunarodna ostvarenja u oblasti nauke.

On je Bil Brajson i obožavamo njegove knjige.

„Telo: vodič za vlasnike“ je knjiga koja je odmah po objavljivanju 2019. godine postala bestseler Njujork tajmsa. Ovo delo publicistike možete da čitate u Laguninom izdanju, u prevodu na srpski Gorana Skrobonje.

Ceo život provodimo u jednom telu, a uglavnom pojma nemamo kako ono radi i šta se u njemu dešava. Trebalo bi da vas ova knjiga navede da pokušate da shvatite koliko ste vi izuzetna sprava. Bil Brajson nas vodi u obilazak čudesnog ljudskog tela od glave do pete.

Kako naše telo funkcioniše, kakva je njegova izvanredna sposobnost da samo sebe zaceljuje, i, nažalost, kako sve može da otkaže. Puna izuzetnih činjenica (vaše telo je stvorilo milion crvenih krvnih zrnaca otkad ste počeli ovo da čitate) i neodoljivih brajsonovskih anegdota, knjiga „Telo“ će vas povesti do dubljeg poimanja čuda života i vas samih. Kao što Bil Brajson piše: „Postojanje provodimo u ovom toplom džaku od mesa i opet ga potpuno uzimamo zdravo za gotovo.“ „Telo“ će izlečiti tu ravnodušnost velikodušnim dozama čudesnih činjenica i informacija koje nagone na čitanje.

Brajson je pre pisanja ove knjige dobro proučio temu, kao što i inače čini.

„Saznao sam da smo beskrajno kompleksniji i čudesniji, a često i zagonetniji nego što sam ikada pretpostavljao. Zaista nema neverovatnije priče od one koja govori o nama“, rekao je Bil.

PROČITAJTE I OVO:  Tribina „Susret s prošlošću – Diana Budisavljević“

„Zaprepašćujuće“, „leksikon čuda“, „samo Brajson ume da od toliko činjenica napravi ovako zabavnu i hranljivu knjigu“, „klasičan Brajson u duhovitoj knjizi krcatoj detaljima“… samo su neki od komentara uglednih listova kao što su Tajms, Gardijan, Dejli telegraf, Sandej tajms.

I ako niste znali, Brajson je oženjen, ima četvoro dece i živi u Hempširu.