Jubilarni 10. Festival fantastične književnosti „Art-Anima“


Jubilarni 10. Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ održaće se u subotu i nedelju 8. i 9. juna 2024. godine na Dorćol Platz-u („Koska Bar“, Dobračina 59, Beograd).

PROČITAJTE I OVO:  Problem sa PROBLEM TRI TELA
PROČITAJTE I OVO:  Najpopularniji naslovi u knjižari Sigma

U organizaciji izdavačke kuće Kontrast i sajta za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com, ovaj festival sagledava književnu fantastiku kao snažan izvor kreativne inspiracije, ali i kao moćno sredstvo za razumevanje i transformaciju društvene svesti i kulturne matrice.

Trideset učesnika će tokom dvodnevne manifestacije govoriti o probranim delima savremenih domaćih i stranih pisaca horora, naučne i epske fantastike, uz iscrpan osvrt na neka od kanonskih ostvarenja pomenutih žanrova i autore koji su ostavili neizbrisiv trag u popularnoj kulturi i svetskoj književnoj tradiciji.

Festival će otvoriti predstavljanje antologije Nadzemlje onostranog – Nova srpska fantastika koju je priredio književni istoričar, teoretičar i profesor emeritus Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i jedan od vodećih predstavnika srpskog postmodernizma Sava Damjanov.

Počasna gošća festivala biće profesorka emerita Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Ljiljana Pešikan Ljuštanović, teoretičarka i istoričarka književnosti, kojoj će tokom festivala biti uručena nagrada „Art-Anima“ za izuzetan doprinos proučavanju i popularizaciji srpske fantastike.

Bogat festivalski program biće prožet celinama posvećenim književnim delima Frenka Herberta i Nila Gejmena, dok će posebno mesto zauzeti stvaralaštvo jednog od najplodnijih pisaca horora i fantastike Stivena Kinga o čemu će govoriti popularni domaći pisci fantastike Goran Skrobonja i Oto Oltvanji.

O „kralju horora“ će biti reči i na promociji 10. broja časopisa „Književna fantastika“, koji će iz štampe izaći neposredno pred početak festivala. Pored tekstova sabranih u simboličnom tematu posvećenom Stivenu Kingu, časopis donosi niz priloga iz najšireg spektra savremenog žanrovskog proznog stvaralaštva.

Posetioci festivala biće u prilici da isprate i atraktivnu tribinu „Anatomija tamne fantazije“ o dark fantasy žanru, koji predstavlja sve popularniji oblik umetničkog izraza u svetu književnosti, stripa, manga/anima i video-igara.

Kada je reč o domaćim ostvarenjima fantastike, u fokusu će se naći horor romani uvršteni u uži izbor za NIN-ovu nagradu „Zadušnice“ Dejana Ognjanovića i „Tajni svat“ Marka Piševa, novi roman antropologa i etnologa Mladena Milosavljevića, „Naprata“, inspirisan srpskim verovanjima i mitologijom, kao i roman za decu nagrađivanog pisca Stefana Tićmija „Guguto memeto“.

I ove godine, podršku festivalu pružiće grupa strastvenih ljubitelja umetnosti kostimiranja DS Cosplay, čiji će članovi prerušeni u čudesne likove iz sveta fantastične književnosti, učiniti da granice između stvarnosti i mašte potpuno izblede.

Generalni pokrovitelj festivala: Jaffa Napolitanke.

Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan.