Foto: Promo

Promocija romana “Non-Ui” Lidije Dimkovske u Beogradu


U sredu, 10. aprila, s početkom u 18 časova, u knjižari Bookastore (Cara Dušana 68) održaće se promocija romana „Non-Ui” makedonske autorke Lidije Dimkovske. Pored autorke, u razgovoru učestvuju prevoditeljka Irena Šentevska i novinarka Radio Beograda Jovana Milovančević.

Nagrađivana makedonska autorka Lidija Dimkovska donosi nam dirljivu i toplu priču o ljubavi, porodici, identitetu, o ratu i migracijama, životu u okruženju mafije, kao i o povratku fašizma u Evropu. „Non-Ui” je roman o usamljenosti, osećaju (ne)pripadanja i otuđenosti, ali i o netrpeljivosti i ubitačnoj mržnji koje su obeležile više generacija.

Roman je priča o mladoj Splićanki Nedjeljki koja se krajem Drugog svetskog rata zaljubljuje u italijanskog vojnika Karla i odlučuje da pođe sa njim na Siciliju. Za sobom ostavlja sve – porodicu, prijatelje, posao, svoj grad i domovinu. Vrlo brzo postaje svesna toga da će u novoj sredini, bez svog jezika i kulture, zauvek ostati tuđinka. Svoja tri sina nikada neće naučiti da govore hrvatski jezik i jedina osoba sa kojom će moći da komunicira na svom maternjem jeziku biće njena unuka. U formi dnevničkih zapisa, „Non-Ui” je roman u kojem se smenjuju slike prošlosti i sadašnjosti, Splita i Sicilije, s mislima i životnim iskustvima bake i unuke identičnog i simboličnog imena – Neda. Događaji opisani u romanu odvijaju se u nelinearnoj strukturi i obuhvataju period između 1938. i 2016. godine, a imaginarni razgovor bake i unuke otkriva živote dveju žena odgajanih u drugačijoj kulturi i istorijskim okolnostima, i njihovu duboku međugeneracijsku povezanost.

„Non-Ui” je drugi roman koji je izdavačka kuća Dokaz izdavaštvo uz podršku Kreativne Evrope objavila u okviru književnog projekta „Evropske porodične veze i identitet: ožiljci i nade”.

Lidija Dimkovska je makedonska pesnikinja, prozna autorka i prevoditeljka sa slovenačkog i rumunskog jezika. Autorka je sedam zbirki poezije, četiri romana – „Skrivena kamera” (2004), „Rezervni život” (2012), „Non-Ui” (2016) i „Jedinstveni matični broj” (2023), jedne zbirke kratkih priča i jednog putopisnog dnevnika. Dobitnica je brojnih međunarodnih književnih priznanja za poeziju i prozu, među kojima se posebno ističe prestižna Evropska nagrada za književnost koja joj je dodeljena 2013. godine za roman „Rezervni život”. Njene zbirke pesama i proza prevedene su na više od dvadeset jezika.