Jelica Sretenović kao Žanka u Madlenijanumu


Drama Miodraga Ilića “Žanka”, sa Jelicom Sretenović u glavnj ulozi, premijerno će biti odigrana na Maloj sceni Opere i teatra Madlenianum 7. novembra u 20 časova.

Kamerna predstava po drami “Žanka” Miodraga Ilića, u režiji Milice Kralj, sa Jelicom Sretenović u naslovnoj ulozi, na sceni Opere i teatra Madlenianum, odaje počast Žanki Stokić koja je celo svoje biće posvetila humanoj misiji teatra. Ovom premijerom Madlenianum obeležava 130 godina od rođenja i 70 godina od smrti Žanke Stokić.

Ljubimica publike pamti se po svojim čuvenim pozorišnim ostvarenjima, ali i po životnoj priči obeleženoj tragičnim nerazumevanjem vlasti koja se u Srbiji ustoličila 1944. godine.

U košmaru predsmrtne noći velika glumica Žanka Stokić evocira svoj mukotrpan i slavan umetnički i dramatičan lični život. Troje glumaca osvetljava celu jednu traumatičnu istorijsku epohu, da bi u središtu bilo pitanje moralne krivice umetnika, s obzirom da svaka vlast hoće da ih upotrebi za svoje ciljeve.

Autor drame bio je zaokupljen mnogobrojnim pitanjima, piše u saopštenju Madlenianuma. Koliko je Žanka Stokić uistinu bila kriva što je svoje blistavo glumačko umeće stavila u službu režima pod okupacijom u Drugom svetskom ratu? Da li je na to bila prinuđena ili nije mogla da se odupre iskonskom porivu zabavljača da bude na sceni, pred očima publike, bez obzira na vreme u kome živi? Da li je bila svesno opredeljena protiv narodnooslobodilačke borbe i protiv saveznika ili je kao apolitično biće, boem, prihvatala komične uloge u pozorištu Centrala za humor da bi opšti jad naroda ublažila i njegove ratne muke potisnula smehom i igrom? Kako se osećala kao zabavljač u godinama opšte nacionalne tragedije, a kako na saslušanjima pred islednicima partizanima na suđenju, i potom u mesecima po izlasku iz zatvora?

PROČITAJTE I OVO:  Premijera predstave „Sonet 66“ u Temišvaru

– Žankin slučaj potvrđuje činjenicu da je samo umetnik bezopasan po društvo razumljiv i pogodan vlastima, ali i negira mogućnost jednostavnog odgovora na večito pitanje: smeju li umetnici da zabavljaju narod u teškim vremenima, imaju li uopšte pravo na igru… Žanka igra da bi živela. Igra jeste pitanje života za glumca. Zbog te igre slavna komičarka nosi tragedijsku krivicu. I naša predstava je svojevrsna igra, igra snoviđenja, odnosno predstava koju režiraju isprepletana Žankina sećanja. Od čamotinje, od palanke, od batina, od gubitaka, od lomova, od razočaranja, od bolesti, od boli, od hladnoće, od gladi, od stradanja… Živana iz Rabrova bežala je u pozorište. Tamo je uvek bilo čarolije, i strasti, i lepote, i smeha… U pozorištu je uvek sloboda – kaže rediteljka Milica Kralj.

Osim Jelice Sretenović u predstavi igraju Milan Caci Mihailović (Tošić, Nušić, putujući glumac) i Petar Mihailović (islednik, Aleksandar, Moris).

Scenograf i kostimograf je Milica Bajić, kompozitor Miroljub Aranđelović – Rasinski, dizajner svetla Srđan Jovanović, lektor Miodrag Ilić.

Reprize su 11. i 13. novembra.

Izvor: Blic