Jedinstven vodič za razumevanje vremena u kojem živimo


„Heroji i gubitnici“, nova knjiga Vuleta Žurića, dobitnika Andrićeve i Vitalove nagrade, jedinstveni je vodič u dvadeset sentimentalnih priča o dvadesetom veku, koji pruža dublje razumevanje vremena u kome živimo.

„Prva četvrtina ovog sve surovijeg dvadeset i prvog veka može se opisati i kao školski primer ponavljanja istorije: sve nevolje i tragedije kroz koje danas prolazi čovečanstvo kao da su se već desile, što u malo daljoj, što u bliskoj prošlosti. U šumi svih tih više ili manje poznatih događaja čiji su akteri bili ljudi o kojima znamo mnogo, ali i oni o kojima danas ne znamo gotovo ništa, nalaze se teme ovih dvadeset sentimenatalnih pripovesti o okrutnom dvadesetom veku. Nastale su mahom nakon istraživanja raznolike građe ali ima i nekoliko onih koje su gotovo isključivo plod sećanja na život u Jugoslaviji i tadašnjem Sarajevu“, izjavio je autor.

Vule Žurić je sabrao i predstavio dvadeset uzbudljivih, dokumentarnih pripovesti o značajnim ljudima poput Bore Stankovića, Lava Trockog, Ivana Gorana Kovačića, Kriste Đorđević, braće Stojanovića, Pjera Paola Pazolinija i događajima u kojima su aktivno učestvovali i ostavili svoj neizbrisiv trag. Otkrio je brojne segmente njihovih života i skrajnute elemente specifičnih sudbina koji su se pokazali kao veoma važni i više nego upečatljivi. Neki od njih su usled protoka vremena ili zaboravljeni ili malo poznati ili su iz raznih razloga prikrivani, a često su dragoceni za razumevanje kako prošlosti, bliže i dalje, tako i sadašnjosti. Sve je odlično povezano i svaki od heroja ili gubitnika predstavljen je verodostojno sa svim ličnim dramama i životnim obrtima koji su često dostojni zapleta najboljih avanturističkih pa i kriminalističkih romana.

PROČITAJTE I OVO:  Ko je ANA MILOŠ? Da li je ovo NAJVEĆA PREVARA U SRPSKOJ KNJIŽEVNOSTI ili samo vešt reklamni trik?
PROČITAJTE I OVO:  Novi književni trijumf VIKTORA PELJEVINA - besmrtni reper u CYBERPUNK WOKE budućnosti

„Heroje i gubitnike“ možete nabaviti od petka 24. novembra u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.