Beogradski čitalački klub za mlade Mreža B.O.O.K. – Biblioteka odabranih omladinskih knjiga organizovao je izbor najboljeg romana za mlade koji je objavljen u Srbiji tokom 2017. godine. U tu svrhu je preko Instagrama okupljen specijalni onlajn žiri, sastavljen od 22 mladih poznavalaca savremene književne produkcije za mlade (young adult) koji su dobro upućeni u prošlogodišnju ponudu domaćih izdavača. Članovi ovog žirija bili su iz Beograda i drugih gradova u Srbiji (Pančevo, Kraljevo, Loznica, Paraćin, Stara Pazova, Velika Plana, Ljig), a prosek godina je bio 17.

U jakoj konkurenciji i bogatoj produkciji od ukupno 66 naslova za mlade, koliko je prošle godine objavljeno u Srbiji, onlajn žiri Mreže B.O.O.K. posebno je izdvojio nekoliko naslova i dodelio im sledeća priznanja:

Bronzana medalja Mreže B.O.O.K. – Jasminka Petrović: SVE JE U REDU (Kreativni centar)

Srebrna medalja Mreže B.O.O.K. – Džon Grin: NEMA KRAJA KORNJAČAMA (Urban Reads)

Zlatna medalja Mreže B.O.O.K. – Endži Tomas: TA MRŽNJA KOJU SEJEŠ (Urban Reads)

Ubedljivi pobednik ovog glasanja, sa dvostruko više dobijenih glasova od drugoplasiranog, je “Ta mržnja koju seješ”, uzbudljivi i emotivni debitantski roman mlade američke autorke Endži Tomas, koji se bavi aktuelnim problemom rasne netrpeljivosti u SAD.

Mreža B.O.O.K. – Biblioteka odabranih omladinskih knjiga je beogradski čitalački klub za mlade, koji postoji od 2014. godine i bavi se popularizacijom savremene književnosti za mlade.


ČITAJTE  Promocija knjige "Klavirštimer"

Leave a Reply

Your email address will not be published.