Ivana Dimić dobitnica NIN-ove nagrade


Ivana Dimić dobitnica je 63. NIN-ove nagrade za roman godine za delo “Arzamas” u izdanju “Lagune”. Za njen roman glasalo je troje članova žirija (Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac i Mihajlo Pantić), dok je dva glasa dobio roman “Hornika sumnje” Vladislava Bajca (od Boža Koprivice i Zorana Paunovića).

U najužem krugu bili su i romani “Susret pod neobičnim okolnostima” Vladana Matijevića i “Pa kao” Vladimira Tabaševića.

 Ivana Dimić (Beograd, 1957) autorka je pet knjiga kratkih priča, niza drama, dramatizacija i TV scenarija. Ona je peta žena koja je dobila ovu nagradu, posle Svetlane Velmar-Janković (1995), Dubravke Ugrešić (1988), Grozdane Olujić (2009) i Gordane Ćirjanić (2010).

Ivana Dimić kaže da je svoj roman “Arzamas” (“Laguna”) naslovila tako jer se u njemu radi o sreći i smrti, napominjući da je to i ime zatvorenog grada u kojem su naučnici pravili atomsku bombu i podsećajući da je Školovski u “Energiji zablude” (knjizi o Tolstoju) kazao: ”Sreća i smrt – eto to je arzamaski užas”.

Radi se, veli dalje, o “arzamaskom užasu kroz koji prolaze majka koja tone u demenciju i ćerka koja se bori da njihova uzajamna ljubav pobedi majčinu nadolazeću smrt. I na kraju majka umre, ali ljubav bude jača i odatle niče sreća”.

Predrag Bajčetić beleži da je reč o delu potresne iskrenosti i vedre bodrosti, satkano od dramskog koje se magično preobražava u romaneskno.

„Razgovori koji se čine komički, a nisu – razmišljanja koja se čine tužna, a nisu. Pripada retkom, i zanimljivom žanru dance macabre, i jeste ono bodlerovsko da se – smrt smeje našim ludostima, i nije to.“

Prva NIN-ova nagrada dodeljena je 1954. godine.

Izvor: Blic


PROČITAJTE I OVO:  Dva dana za obeležavanje 125 godina od rođenja Ive Andrića