Haruki Murakami favorit za Nobelovu nagradu


Prema procenama kladionice „Ladbrokes“, japanski pisac ima šansi 4:1 da osvoji Nobelovu nagradu za književnost.

Za manje od nedelju dana, saznaćemo ko je ovogodišnji nobelovac za književnost, a igra nagađanja uveliko je u toku. Britanska kladionica „Ladbrokes2 najviše šanse (4:1) daje Murakamiju, a za njim slede sirijski pesnik Adonis (6:1), američki romanopisac Filip Rot (7:1), kenijski autor Ngugu va Tiongo (10:1) i američka spisateljica Džojs Kerol Outs (14:1). Slede Albanac Ismail Kadare i Španac Havijer Marias (16:1), a potom i niz autora sa kvotama 20:1, kao što su Irac Džon Banvil, Portugalac Antonio Lobo Antuneš, Norvežanin Jun Fose, korejski pesnik Ko An, Mađar Laslo Krasnahorkai i Argentinac Sesar Aira. Bob Dilan i dalje vreba iz daleka sa šansama 50:1.

U 91 odsto slučajeva, pobednik mora da ima kvotu 10:1 ili manju; najveće iznenađenje priredila je Doris Lesing 2007. kada je pobedila uprkos šansama 50:1.

– Murakami je godinama u samom vrhu, ali njegovi obožavatelji više no ikad misle da je ovo njegova godina – kaže Aleks Donohju, PR kladionice „Ladbrokes“. On ističe da se lista favorita formira prema količini novca koju kladioničari ulažu, dakle ona je odraz popularnog mišljenja. Predvideti pobednika ravno je nemogućoj misiji jer praktično svako ko je objavio knjigu može da se nada nagradi.

Osamnaest članova Švedske akademije biraju autora koji je, prema testamentu Alfreda Nobela, „proizveo najistaknutije delo na polju književnosti u idealnom pravcu“.

Iako zvanično još nije objavljen datum kada ćemo saznati ime laureata za 2016, član Akademije Per Vestberg rekao je švedskim medijima da bi to mogao biti 13. oktobar, demantujući tom prilikom nagoveštaje da je datum pomeren sa 6. oktobra zbog neslaganja članova.

PROČITAJTE I OVO:  Potresna priča o odrastanju i identitetu

Švedska akademija nikada ne odaje ko je sve razmatran za nagradu, a spisak užih kandidata otkriva se 50 godina kasnije – dakle, tek 2066. moći ćemo da proverimo da li su kladioničari bili u pravu.

U poslednjih deset godina četiri favorita „Ladbrokesa“ su osvojila nagradu, a u sedam slučajeva pobednik je bio neko od prva tri imena sa liste.

Izdavačka kuća „Geopoetika“ objavila je nedavno na srpskom najnoviji roman Harukija Murakamija „Muškarci bez žene“ koji je sa japanskog prevela Nataša Tomić. Novo delo Murakamija je zbirka priča.

Izvor: Blic