Hari Poter može da spreči Donalda Trampa da postane predsednik Amerike


Što više knjiga o Hariju Poteru neko pročita to ima lošije mišljenje o republikanskom kandidatu635890934224265787884431994_new-harry-potter-story-halloweenBauk Donalda Trampa kao budućeg predsednika kruži Amerikom, a pomoć u borbi protiv ovog kontroverznog bogataša zanimljivih ideja mogla bi da dođe sa neočekivane strane.

enhanced-buzz-27608-1372103839-10

Najnovija studija koju su sproveli na Univerzitetu u Pensilvaniji pokazuje da ljubitelji knjiga o Hariju Poteru imaju izrazito loše mišljenje o Donaldu Trampu što, teoretski, znači da dečak čarobnjak može opet da spase čovečanstvo.

Istraživanje je pokazalo da osobe koje su čitale knjige Džoane Rouling ne vole Trampa verovatno zbog toga što se u ovim avanturama govori o suprotstavljanju autoritarnim osobama (poput Onoga čije ime nećemo izgovoriti) kao i o prihvatanju drugačijih i toleranciji prema onima koji se razlikuju od većine.

Ovaj fenomen je zajednički za sve čitaoce bez obzira na njihovu starost, obrazovanje ili političke stavove.

Istraživanjem je obuhvaćeno 1.142 Amerikanaca na početku i na kraju kampanje Donalda Trampa. Njih su istraživači pitali o temama kao što su smrtna kazna, islamofobija i gej prava, kao i o Donaldu Trampu lično.

l.countingthedayspotter_LG

Profesorka Diana Mutz koja je bila na čelu ovog istraživanja kaže kako broj knjiga o Hariju Poteru koje su ispitanici pročitali utiče na njihovo ocenjivanje Donalda Trampa. Svaka pročitana knjiga na skali od nula do sto, u proseku, oduzima po tri boda. To deluje malo, ali znači da ceo serijal smanjuje pozitivno mišljenje o Trampu za petinu.

Do danas je širom sveta prodato više od 450 miliona knjiga o Hariju Poteru. Ne zna se kakv su uticaj imale na promenu razmišljanja kod ljudi.

U svakom slučaju ovo istraživanje pokazuje kako književnost može da utiče na promenu naših stavova.

Izvor: The Independent

PROČITAJTE I OVO:  Zašto je problematično držati lava u spavaćoj sobi i ostali korisni saveti za najmlađe