“Gradina” predstavlja drame niških pisaca


Nova sveska niškog književnog časopisa “Gradina” posvećena je dramskom stvaralaštvu niških pisaca i predstavlja radove 12 autora.

Prema rečima glavnog urednika “Gradine” Zorana Pešića Sigme, ne računajući sporadično objavljene drame, poslednji temat posvećen stvaralaštvu niških dramskih pisaca objavljen je 1979. godine, te su ovim dvobrojem (60-61) želeli da nadoknade propušteno.

On dodaje i da je odluci da se predstave drame niških autora doprinela i svest da je ovo stvaralaštvo poslednjih godina napredovalo, “da su se oglasili brojni pisci, izvođene i nagrađivane predstave, izbile polemike…”.

Na ovaj način želimo da ove tekstove učinimo dostupnim čitaocima, stručnjacima i pozorištima. Drame su sada iza zavese. Nadamo se da će ugledati svetlost pozornice u nekom od naših pozorišta koja znaju da cene savremeno stvaralaštvo – kaže Zoran Pešić Sigma.

Objavljena je drama Stamena Milovanovića “Duga noć pod orahom”, Radosava Stojanovića “Propast sveta na Veligdan”, Ivana Cvetanovića “Angels Novus”, Gorana Stankovića “Čovek slobodan iznutra”, Zorana Pešića Sigme “Prodavnica smrti” i Miroljuba Nedovića “Vilin konjic (ili srpski gambit)”.

Predstavljena je i drama Velibora Petkovića “Kod Godoa i njegovih”, Branislava Jankovića “Dve duše Gvozdena Milića”, Dejana Petkovića “Via doloris”, Olivera Veljkovića “Aljošin san”, Dejana Stojiljkovića “Bilo jednom na Paliluli” i Marjana Todorovića “Ees mooda!”.

U ovoj svesci “Gradine” biće objavljena i poezija, fotografije Ivana Hadži Zdravkovića – Sose i drugi tekstovi.

Izvor: Južne vesti


PROČITAJTE I OVO:  Pet autora u najužem izboru za nagradu ”Miroslav Dereta”