Google dobio spor oko autorskih prava za knjige


Američki Vrhovni sud presudio je u korist kompanije Google u 11-godišnoj bici te kompanije s udruženjem pisaca oko autorskih prava, preneo je BBC.

Vrhovni sud SAD je saopštio da neće održati saslušanje povodom žalbe Udruženja pisaca koje tvrdi da je Google prekršio autorska prava skeniranjem knjiga bez dozvole autora.

Google je 2004. počeo skeniranje knjiga kako bi delove mogao uneti u svoju bazu za pretraživanje. Tužba Udruženje pisaca je usledila 2005. godine.

Googleova baza knjiga omogućava korisnicima da pretražuju kroz milione naslova, ali i da čitaju isečke i odabrane strane.

Mada su neke od knjiga u bazi stari naslovi koji više nisu zaštićeni autorskim pravima, milioni drugih su objavljene sve donedavno.

Udruženje pisaca je tvrdilo da Googleov projekat podriva mogućnosti pisaca da zarade od svog rada.

Google je odgovorio da je njegova baza ne krši pravila “poštene upotrebe” zaštićenih dela i naveo da je ta baza “katalog za digitalno doba”.

Udruženje pisaca je saopštilo da je razočarano odlukom Vrhovnog suda i da i dalje smatra da bi “pisci trebalo da dobiju naknadu kada se njihovo delo kopira za komercijalnu upotrebu”.

Izvor: N1info


PROČITAJTE I OVO:  DON KIHOT BI SE ODUŠEVIO: Najveća Dulsineja na svetu