Francuski roman godine stigao u Srbiju


U više od stotinu godina dugoj istoriji najveće francuske književne nagrade samo je dvanaest žena ovenčano njom. Mlada autorka marokanskog porekla izazvala je pravu senzaciju kada ju je krajem 2016. osvojila pridruživši se tako autorkama poput Margaret Diras i Simon de Bovoar. Po osvajanju nagrade roman „Uspavaj me“ prodat je u više od 500.000 primeraka postavši tako najveći francuski književni hit još od Uelbekovog „Pokoravanja“.  Izdavačka kuća Booka zahvaljujući podršci Francuskog instituta među prvima u svetu objavljuju prevod ovog velikog dela savremene književnosti.

O KNJIZI: Kad Mirijam, majka dvoje male dece, odluči da, uprkos protivljenju i nedoumicama svoga muža, ipak nastavi da radi u jednoj advokatskoj kancelariji, bračni par se daje u potragu za dadiljom. Posle ozbiljne audicije, opredeljuju se za Luizu, neobičnu ženicu krhke građe i začuđujuće fizičke snage, koja vrlo brzo pridobija naklonost dece, da bi malo-pomalo počela da zauzima centralno mesto u domaćinstvu porodice Mase. Nad akterima ove drame polako se zatvara klopka uzajamne zavisnosti.

Dok podrobno opisuje mladi bračni par, kao i fascinantnu, tajnovitu ličnost sredovečne dadilje, Lejla Slimani nam otkriva samo tkanje epohe u kojoj živimo, s aktuelnim poimanjem ljubavi i obrazovanja, odnose utemeljene na dominaciji i novčanoj moći, s klasnim, rasnim i ostalim predrasudama.

Rezak i prodoran manir Lejle Slimani, prošaran odsevima mračne, tragične poezije koja izranja iz otuđenih, ranjenih i beznadežnih duša, već od prve stranice uzima čitaoca pod svoje, ne dajući mu da predahne sve dok, potresen jednim retkim čitalačkim iskustvom, ne sklopi korice ove knjige.

O SPISATELJICI: Lejla Slimani je rođena 3. oktobra 1981. godine u Rabatu, glavnom gradu Maroka, od oca Marokanca i majke francusko-alžirskog porekla. Ona i njene dve rođene sestre vaspitavane su u duhu francuske kulture i tradicije.

PROČITAJTE I OVO:  Novi roman Boška Krstića

Završivši srednju školu u svojoj otadžbini, Lejla Slimani je 1999. došla u Pariz na studije. Diplomirala je na pariskom Institutu za političke studije. Okušala se kao glumica, a onda se ipak opredelila za karijeru u medijima. Bavljenje novinarstvom dovešće je 2008. u redakciju časopisa Mlada Afrika.

Godine 2014. objavila je svoj prvi roman, U ljudožderovom vrtu. Samom temom ovog dela – seksualna zavisnost kod žena – ali i stilom i pristupom privukla je pažnju kritike, pa se ovaj roman našao u užem izboru za Nagradu Flor 2014.

Uspavaj me je njen drugi roman, za koji je dobila prestižnu Gonkurovu nagradu.