Foto: Promo

Film Stefana Arsenijevića pretočen u pozorišnu predstavu u Rumuniji


Film Stefana Arsenijevića „Ljubav i drugi zločini“, po scenariju Arsenijevića, Srđana Koljevića i Bojana Vuletića, postavljen je na scenu pozorišta Tamási Áron u Transilvaniji. Reditelj predstave je Theodor-Cristian Popescu, poznati rumunski reditelj i profesor na fakultetu u Bukureštu. U predstavi glumi ceo ansambl pozorišta. U glavnim ulogama su Bence Kónya-Ütő, Janka Korodi, Tibor Palffy i Zsuzsa Gajzágó.

Foto: Promo

O svojim utiscima sa premijere Arsenijević kaže: „Bilo je neverovatno uzbudljivo i jako emotivno videti naše junake kako dobijaju novi život, govore na jeziku koji ne razumem, oživljavaju u jednom sasvim drugačijem umetničkom svetu. Fasciniran sam originalnim i efektnim rediteljskim konceptom koji je Cristian Popescu izmaštao da „otključa“ naš tekst. Duboko sam dirnut nadahnutom i posvećenom glumačkom igrom celog ansambla. Tokom cele predstave sam bio na ivici sedišta od uzbuđenja.“

Originalni film u produkciji Miroslava Mogorovića i filmske kuće Art & Popcorn, svetsku premijeru je imao na Berlinskom festivalu 2008. i ovenčan je sa više međunarodnih i domaćih nagrada. Glavne uloge su tumačili Vuk Kostić, Anica Dobra, Milena Dravić i Feđa Stojanović.

Foto: Promo

Radnja je smeštena na Novom Beogradu gde Anica, nezadovoljna svojim životom, odlučuje da ukrade znatnu količinu novca i zauvek ode iz zemlje. Priča prati taj njen poslednji dan, od jutra do večeri. Ona se tiho oprašta sa prijateljima i svima onima koji su činili njen život, čini sitne osvete o kojima je oduvek maštala, govori ono što je oduvek želela i poklanja stvari koje ne može sa sobom da ponese. Kroz taj jedan dan mi sklapamo sliku njenog celog života. Sve bi manje-više išlo po planu da joj tog istog dana, Stanislav, mladić iz kraja, deset godina mlađi od nje, ne izjavi ljubav. I ona počinje da se pita – šta ako je to ljubav njenog života? Pošto to sazna, njihov odnos se razvija, a ona do kraja večeri treba da odluči šta da uradi.

PROČITAJTE I OVO:  Objavljen takmičarski program 27. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici