Drugi NORD festival u Beogradu


Drugi NORD festival u Beogradu održaće se od 22. do 24. novembra u Narodnoj biblioteci Srbije i Krokodilovom centru, u organizaciji Trećeg Trga i Srebrnog drveta. Prvo veče festivala biće posvećeno ovogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade, Junu Foseu, i njegovom remek-delu SEPTOLOGIJA.

Gosti druge i treće festivalske večeri biće švedski pisac Patrik Lundberg i danski autor Morten Pape.

Sreda, 22. novembar, 19 časova

Prvo veče Nord festivala, koje će se održati u Narodnoj biblioteci Srbije, otvoriće ambasadorka Norveške Kristin Melsom. Veče će biti posvećeno ovogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade, norveškom autoru Junu Foseu, a biće predstavljen I njegov magnum opus SEPTOLOGIJA.

U razgovoru će učestovati prevodilac Radoš Kosović i glavni urednik Dejan Matić.

Četvrtak, 23. novembar, 19 časova

Švedski pisac Patrik Lundberg će narednog dana u Krokodilovom centru imati promociju svog romana PUT LEPTIRAProgram će otvoriti švedska ambasadorka Annika Ben David, a sa autorom će razgovarati prevoditeljke Svetlana Tot i Marija Rakić i Dejan Matić.

PUT LEPTIRA predstavlja izuzetno zanimljiv pogled na švedsku porodicu sa dvoje usvojene dece azijskog porekla, na borbu za socijalna pitanja i borbu ženskog pokreta, ali pre svega pogled na švedsko društvo iz ugla iz koga ga verovatno niste sagledavali. To je toplo, lično i nežno pismo sina majci, ali ujedno i kritika društva koje ju je ubilo.

Petak, 24. novembar, 19 časova

Poslednje večeri ovogodišnjeg Nord festivala u Narodnoj biblioteci Srbije gostovaće danski pisac Morten Pape koji će predstaviti svoj roman BOŽJI MILJENICI. Program će otvoriti zamenik šefa misije danske ambasade Frederik Damgaard Jensen, a  učesnici razgovora biće Katarina Pantović, Ksenija Janjić i Dejan Matić.

Roman BOŽJI MILJENICI predstavlja veliku priču o prijateljstvu, krivici, sramoti i pomirenju, u čijoj pozadini provejava dirljiva i potresna kritika danskog rasizma. To je je portret mladih ljudi sa društvene margine – izneverenih od sveta, izgubljenih u sistemu, prepuštenih sopstvenom besu.

PROČITAJTE I OVO:  Zavirite u jedinstvenu biblioteku za pse (VIDEO)
PROČITAJTE I OVO:  Najveća knjiga na svetu

Svi programi biće uživo prenošeni na Instagram stranici Trećeg Trga. Festival su pomogli Creative Europe kroz projekat Readers Exchange, NORLA, Swedish Art Council i Danish Art Foundation, a partneri festivala su Narodna biblioteka Srbije i Krokodil.