Dragu Jančaru nagrada Latisana za roman Kao i ljubav


Slovenački pisac Drago Jančar dobitnik je 30. Međunarodne književne nagrade Latisana za 2023. godinu za roman Kao i ljubav.

Stručni žiri u svom obrazloženju ističe „izuzetnu Jančarevu prozu“ koja čitaocima približava priču o ljubavi, mržnji i posledicama koje je rat ostavio na junake Jančarovog romana i njegov rodni Maribor.

– Srećan sam što je izmišljena, a istovremeno istinita priča iz Maribora postala svojevrsno univerzalno sećanje na rat. Rat, nažalost, i dalje traje, ne samo u našoj percepciji – ako samo pomislimo što se sve trenutno dešava u Ukrajini. Uvek sam pisao, to je moj način života, razmišljanja, čak i spavanja: često, kada spavam, sanjam šta moram da napišem – kaže povodom nagrade Latisana Drago Jančar.

Jančarov roman Kao i ljubav smešten je u Mariboru i okruženju u poslednjoj godini Drugog svetskog rata. Roman je zadivljujuća priča o volji i otpornosti ljudskog duha na pozadini istorijskih slučajnosti i tragedija. U njemu je majstorski ispričana povest koja spaja intimne sudbine pojedinaca s važnim društvenim tokovima i istorijskim silama. Usred rata, okupacije, logora i gerilskih borbi, ukrštaju se četiri priče o četiri osobe koje su žrtve ili napadači, a nekada i oboje. Svako od njih pokušava na svoj način da odbrani svoju ljubav od besmisla zla i propadanja ljudskog dostojanstva. Ali se ljubav, uprkos svoj svojoj snazi, u vremenima razaranja raspada i duh se umori, kako piše u Bajronovoj pesmi koju jedna od heroina čita mnogo godina posle tragičnih događaja, kada slučajno uzme knjigu s police u knjižari.

Srpsko izdanje romana Draga Jančara Kao i ljubav objavljeno je u izdanju Arhipelaga u prevodu Ane Ristović.

Nagradu Latisana dodeljuje istoimena biblioteka iz Udina pod umetničkim rukovodstvom Botega Erantea. Dragu Jančaru nagrada je uručena na svečanosti na sceni Odeon teatra u Trstu.