DKSG: Predstavljanje knjiga Džordža Orvela


U četvrtak 2. juna u 20 časova u Klubu-knjižari Magistrala biće predstavljene knjige Džordža Orvela Put za Vigan, Niko i ništa u Parizu i Londonu (L.O.M. 2015, 2016), ali i Životinjska farma i 1984 (Kontrast Izdavaštvo, 2016).

 

 

Džordž Orvel (pravo ime Erik Artur Bler), engleski pisac i novinar (25. 6. 1903. Bengal, Indija – 21. 1. 1950. London) bio je vizionar i kritičar opresivnih režima i zapadnih vojnih i informacionih intervencija u svetu. Poznat po utopijsko-distopijskom karakteru svojih knjiga, svetsku slavu koristio je za preispitivanja autoriteta, izjašnjavajući se kao anarhista. Svetski poznati romani Životinjska farma i 1984 i danas su kod mladih izvor argumenata protiv autoritarizma i inspiracija za društveni aktivizam. Pored ova dva, predstavićemo i dva našoj publici manje poznata Orvelova romana, Put za Vigan i Niko i ništa u Parizu i Londonu. Roman 1984 je baš te godine doživeo ekranizaciju u režiji Majkla Redforda, sa Džonom Hartom i Ričardom Bartonom u glavnim ulogama.

 

Živimo u svetu u kome niko nije slobodan, u kome su samo retki bezbedni, u kome je gotovo nemoguće biti iskren i ostati živ.

 

Džordž Orvel, Put za Vigan


PROČITAJTE I OVO:  Zrenjanin: Osmomartovski sajam knjiga