Ko još nije čuo za njega? On je najpoznatiji patak na svetu – Paja Patak. Jedan je od najpoznatijih Diznijevih junaka na svetu koji živi i lenčari već više od osamdeset godina. Retko koji drugi izmišljeni lik može da se pohvali da je dobio Oskara. Paju je Volt Dizni kreirao kada je čuo Klarensa Naša kako peva pesmu Meri je imala malo jagnje svojim pačijim glasom. Pre toga, Mikiju je opala popularnost, zato što je publika tražila lika, koji neće biti negativac, a imaće negativne osobine. Volt Dizni je Paju smatrao “problematičnim detetom” porodice Dizni. Paja se prvi put pojavio u crtaću Mala mudra koka, 9. juna, 1934. godine, iako je pomenut 1931. godine u Diznijevoj knjizi sa pričama. Ovo su neke malo manje poznate činjenice o poznatom patku.

  • Paja Patak je rođen jednog petka trinaestog

Ovo je prvi put otkriveno u njegovoj prvjo biografiji iz 1941. godine. Možda ga baksuz prati baš zato što je rođen na ovaj dan? Registarska tablica na njegovom čuvenom automobilu je 313 što označava njegov datum rođenja 13. mart.

  • Paja Patak je imao sopstveni anti-nacistički film

Dizni je 1943. godine snimio film sa Pajom u glavnoj ulozi u kome se ovaj budi u nacističkoj Nemačkoj. U toj noćnoj mori Paja Patak mora da radi četrdeset i osam sati bez prestanka i da pravi bombe. Režim mu ispira mozak i Paja uskoro počinje da halucinira. Srećom, budi se u svom krevetu kao slobodni građanin slobodne Amerike.

  • Paja Patak je 1958. godine bio jedan od voditelja Oskara

Da, Paja je i to radio. Pojavio se na velikom ekranu i obavio veliki posao. A ni Oskari mu nisu bili strani. Jedan je i sam dobio za najbolji animirani film.

  • Paja Patak ima zvezdu na Stazi slavnih

Nakon svih njegovih uspeha ovo nije ni čudno. Paja je dobio zvezdu na Stazi slavnih 2004. godine kao poklon za svoj sedamdeseti rođendan.

  • Paja Patak ima srednje ime

Njegovo srednje ime je Funtleroj (srednje ime ga povezuje sa njegovim mornarskim odelom, jer ime Funtleroj ima veze sa mornarstvom u SAD). Prvobitno srednje ime Paje Patka trebalo je biti Oliver.

  • Paja Patak nikada ne nosi pantalone

Ovaj temperamentni patak u svojoj dugoj istoriji nikada nije nosio pantalone. Međutim, na kupanje uvek uredno i primereno navlači kupaće gaće.

  • Najveći Pajini neprijatelji  jesu dve veverice

Ljubitelji stripa najverovatnije ih znaju kao Čipa i Dejl (u Mikijevom zabavniku su se nekada pojavljivali i kao Tik i Tak). Ova dva naizgled slatka stvorenja stvaraju ogromne probleme nervoznom patku. Često se dešava da nasamare Paju, ali i Paja ima nekoliko trikova u rukavu. Interesantno je da je Paja Patak drugi diznijev junak koji je obukao havajsku košulju (u seriji Pačija družina), dok je prvi lik iz Diznijevog univerzuma u popularnoj havajci upravo Dejl (u seriji Čip i Dejl, rendžeri spasioci).

  • Samo dva čoveka su pozajmljivala glas Paji Patku

U istoriji dugoj preko osamdeset godina samo dva čoveka su govorila u ime Paje Patka. Prvo je to, u periodu od 1934. do 1983. godine radio Klarens Neš. Posle toga je uradio još nekoliko reklama da bi ga, nakon smrti, nasledio Toni Anslemo koji i danas daje glas ovom patku. Slično je i kod nas gde mu je osamdesetih glas pozajmljivao Mića Tatić, a od 2006. to zadovoljstvo je imao Lako Nikolić.

  • Paja Patak je nekada izgledao drugačije

Na početku svoje karijere Paja Patak je imao duži kljun i vrat kao i ruke koje su podsećale na krila. Ovo se nije dopadalo čika Voltu Dizniju čije su izmene načinile od Paje osobu kakvu i danas poznajemo.

  • Paja je Diznijev rekorder

Pošto se Paja pojavio u 150 crtanih filmova (dugometražnih, kratkometražnih), on drži rekord kao Diznijev lik koji ima najviše pojavljivanja u crtanim filmovima.

Comments

comments