Darku Tuševljakoviću uručena Evropska nagrada za književnost za roman “Jaz”


Darku Tuševljakoviću sinoć je u Briselu, u reprezentativnom zdanju Koncert Nobl, uručena Evropska nagrada za književnost za roman Jaz. Evropsku nagradu za književnost Darku Tuševljakoviću uručio je na svečanoj ceremoniji Tibor Navračić, evropski komesar za obrazovanje, omladine sporta i kulture. Svečanom uručenju ovogodišnje Evropske nagrade za književnost prisustvovali su najviši predstavnici Evropskog parlamenta i predstavnici malteškog predsedavanja EU.

– Velika je čast dobiti ovako značajnu nagradu i naći se kako među odabranim autorima iz drugih evropskih zemalja, tako i među dosadašnjim dobitnicima nagrade iz Srbije. Posebno mi je drago što to otvara put knjizi izvan jezičkih i nacionalnih barijera, pošto smatram da je Jaz roman koji će umeti da korespondira sa čitaocima iz drugih podneblja, drugih tradicija i geopolitičkih situacija. Neki će se prepoznati u onome čime se u romanu bavim, nekima će možda kontekst biti neobičan i stran, ali svejedno bih rekao da je suština priče dovoljno univerzalna za sve – kaže Darko Tuševljaković.

Tuševljaković je Evropsku nagradu za književnost dobio za roman Jaz koji je pre nekoliko meseci objavljen u izdanju Arhipelaga. Tuševljakovićev Jaz je snažan društveni roman o Srbiji devedesetih godina i s početka novog veka, o mladoj generaciji razapetoj između odlaska i opstanka u vlastitoj zemlji, o onim starijima obuzetim nostalgijom i borbom protiv vremena koje ih prevazilazi, kao i o mnoštvu jazova koji se u takvim ličnim, porodičnim i socijalnim okolnostima otvaraju među ljudima.

Evropska nagrada za književnost sastoji se iz povelje i novčanog iznosa od 5.000 evra. Ova nagrada, koja se dodeljuje od 2009. godine, potvrdila je u međuvremenu veliki značaj za međunarodnu promociju nagrađenih knjiga i pisaca.

Evropsku nagradu za književnost dodeljuju Federacija evropskih knjižara, Evropski savet pisaca i Federacije evropskih izdavača, uz podršku Evropske komisije za kulturu. Svi pisci iz zemalja koje učestvuju u programu Kreativna Evropa ulaze u obzir za nagradu, a svake godine Evropsku nagradu za književnost dobije po dvanaest pisaca iz različitih zemalja Evrope. Pored Darka Tuševljakovića, Evropsku nagradu za književnost ove godine dobili su i Rudi Erebara iz Albanije, Ina Vulčanova iz Bugarske, Bjanka Belova iz Češke, Kalija Papadaki iz Grčke, Haldora Torodsen sa Islanda, Osvalds Zebris iz Latvije, Valid Nabhan s Malte, Aleksandar Bečanović iz Crne Gore, Sine Ergun iz Turske i Sanjev Sahota iz Velike Britanije. U čast ovogodišnjih dobitnika, osnivači Evropske nagrade za književnost objavili su na engleskom jeziku publikaciju koja sadrži prevode izabranih delova nagrađenih knjiga, kao i tekstove o nagrađenim piscima.

PROČITAJTE I OVO:  Promocija knjige "Budi voda" Igora Ariha

Raniji dobitnici Evropske nagrade za književnost iz Srbije bili su Jelena Lengold i Uglješa Šajtinac.