#Bookstagrammerka nedelje: @sugarreads


Svake nedelje Bookvar će predstaviti po jednog srpskog bookstagrammera ili bookstagrammerku. U pitanju su ljubitelji pisane reči koje preko Instagrama dele svoja književna interesovanja,  čitalačka iskustva, preporučuju zanimljive knjige, a sve to kroz recenzije praćene zanimljivim fotografijama na kojima su knjige u glavnim ulogama. Želja nam je da skrenemo pažnju na ove ljubitelje knjiga koji na svojevrstan način promovišu književnost i kulturu čitanja.

Ove nedelje želimo da Vas upoznamo sa Jelenom Ostojić koja je na Instagramu poznata kao @sugarreads

  • Kako ste postali bookstagrammer? Kako je sve počelo?

Imala sam blog na kom sam pisala privatne stvari kako ne bih morala svakom iz društva da pričam ponaosob, jer mi je bilo jako mrstko. U nekom momentu sam obrisala sve previše privatno, a ostavila neke lepe uspomene da bih pokrenula blog u pravom smislu reči. Na njemu sam pisala svoje utiske o raznim stvarima, pa tako i o knjigama. 13. jula 2016. godine otvorila sam Instagram za svoj blog. Bilo je tu svega, ali uvek su preovladavale knjige, te je on postao entitet za sebe, ali je i služio za promociju postova, kao i kasnije Jutjub videa. U krajnjem slučaju tome služi i danas. Blog nije aktivan od prošle godine, ali je Instagram i dalje tu iako, nažalost, zbog posla ne stižem potpuno da mu se posvetim.

Više volim da se fokusiram na pojedinca. Jer ako moj instagram donese bilo šta pozitivno – novu omiljenu knjigu, korisno iskustvo, novog prijatelja – barem jednoj osobi, smatram da je moja misija uspela. Bitno je samo da donese nešto pozitivno, jer to i jeste poenta priče o knjigama.

  • Koji su Vaši omiljeni bookstagrammeri?

Zaista nisam sigurna da imam favorita. Postoje knjiški profili koje pratim zato što čitaju zanimljivo štivo ili jer su mi njihove fotografije čista estetika, dok neke druge pratim zbog njihovog mišljenja na različite teme, nezavisno od toga da li su im fotografije super estetik ili ne. Ako bih morala da biram, nekako mi se iz mase uvek izdvoji @dora_i_knjizica. Nju mogu da slušam i kada priča o knjigama koje me apsolutno ne interesuju.

Ne znam da li imam omiljenu, uvek se nekako brzo ukočim. Ali najčešća mi je definitivno stojeća. Uglavnom u autobusu.

Retko jedem i pijem dok čitam jer sam jako smotana. Ali ako baš moram, onda skuvam čaj, pa svaki put kad uzmem da ga pijem ostavim knjigu sa strane.

Kada čitam kod kuće mora da bude totalna tišina. Kada sam napolju, u prevozu, bilo gde van svog doma, slušam muziku dok čitam. Iz nekog razloga, moja muzika za čitanje su bendovi HIM i Riverside. Njih mogu da slušam dok čitam i da poklanjam pažnju i muzici i knjizi, dok se čitanje uz bilo šta drugo uglavnom pretvori u pevanje u glavi i nemam blagog pojma šta sam pročitala.

  • Omiljeni autori i autorke?

Uh. Kada su u pitanju strani autori i autorke, Tolkin će mi uvek biti najdraži, to je definitivno. Neke od najdražih stranih autorki su mi Ketrin Arden i Viktorija Švab. Za Ketrin sam se uživo uverila koliko je genijalna, topla i fina, dok Viktoriju povremeno uhodim po tviteru i deluje mi kao osoba s kojom bi bilo super družiti se.

Kada su u pitanju domaće autorke i autori, moja omiljena autorka će zauvek biti Jasminka Petrović, kao neizostavan deo kako mog detinjstva, tako i života kao odrasle osobe. Omiljeni autor mi je već dugo Dejan Stojiljković. Njegove knjige mi jednostavno leže. S tim što imam jedan bonus. Definitivno sam otkrila autora čija mi dela u potpunosti odgovaraju i sva sam ih prosto „progutala”. U pitanju jeste čovek zbog kog čitate ovaj sajt.

Imam više knjiga koje nisam završila, ali sam trenutno batalila čitanje više knjiga odjednom i odlučila se za jedna-po-jedna varijantu. Trenutno čitam knjigu Tri tarot karte Stivena Kinga, koja je drugi deo serijala Mračna kula. Ovo je velik korak za mene jer zazirem od obimnik knjiga i serijala.

  • Koji je koncept Vašeg profila na Instagramu?

Mislim da nemam koncept. Na njemu jednostavno prikazujem svoju kolekciju knjiga i delim utiske o onim koje sam pročitala. Uglavnom uz fotografiju knjige idu kratki utisci ukoliko sam je pročitala ili razmišljanja tokom čitanja.

Nemam nikog ko mi pomaže, ali bilo bi super da imam jer bih onda možda bila aktivnija.

  • Imate li neki poseban način na koji delite sadržaje?

Nemam neki poseban način. Trudim se da tekst ispod slike drži pažnju, ali da ne bude predugačak. Kada kačim fotografije koje su u vezi sa Jutjub videima, one uvek idu u sredinu, to je jedino pravilo.

Ranije sam praktikovala da delim jednu fotografiju dnevno i da tačno određenim danima kačim fotografije koje su u vezi sa Jutjub videima. Sada je to sve malo haotično. Kako mi je profesija da pišem i gledam u kompojuter po ceo dan, to mi malo ubija volju da svaki dan gledam u ekran i nakon posla.

Ovo što radim je isključivo zarad širenja ljubavi prema čitanju. Nema tu šta mnogo da se komplikuje.

  • Sa kojim autorom ili autorkom biste voleli da uradite selfi?

Rado bih iskoplikovala i išla na foru da li mogu da fanzaritam i uvrstim i žive i mrtve, ali suzdržaću se i od stranih autorki ću odabrati Viktoriju Švab, a od domaćih Stojiljkovića. Mada mi on ne deluje kao čovek koji voli selfije. S druge strane, ne volim ih ni ja.

  • Kako birate knjige koje će se naći na Vašem profilu?

To su jednostavno knjige sa moje police. Sve što sam čitala ili imam želju da pročitam. Radim sa onim što imam. Može da se desi da se knjige s vremena na vreme ponove, ali se trudim da fotografija onda bude drugačija ili da, ako objavljujem fotografiju knjige drugi put, ta knjiga ovaj put bude pročitana, kako bih mogla da podelim utiske.

  • Da li postoje neke knjige ili neki autori koji se nikada neće naći na Vašem profilu?

Rekla bih nikad ne reci nikad, ali, primera radi, popularna psihologije, ljubavni romani i erotika nisu nešto što ja čitam niti što mi je interesantno, te su šanse da se tako nešto nađe na momo profilu izuzetno male.

Iskreno se ne sećam da sam dobijala neke negativne komentare. Provuče se neki dislajk na Jutjubu, vole to ljudi jer ne možeš da vidiš ko je, ali to mi nikada nije smetalo.

  • Koja Vam je omiljena korica knjige?

Mislim da mi je trenutni favorit The Complete Tales of H. P. Lovecraft. Ono ptelepo, tvrdo koričeno, reljefno, zeleno-crno izdanje sa zlatnim detaljima i Ktuluom na koricama.

Zavisi iz kog ugla posmatramo. Više bih volela da drugi sude o tome, ali ja se smatram uspešnom ukoliko neko pročita knjigu koju sam preporučila i ona mu se svidi, te kasnije ima poverenja u moje preporuke. Ako postoji bar jedna takva osoba, onda se smatram uspešnom bukstagramerkom/knjiškom jutjuberkom.

Razgovarao: Milan Aranđelović


PROČITAJTE I OVO:  "Srebrni put" - pravi švedski noar