BOGOVI: 40 grčkih bogova i junaka


U izdanju Kreativnog centra objavljena je knjiga BOGOVI: 40 grčkih bogova i junaka, iz koje će čitaoci saznati sve o 40 bogova i boginja, junaka i junakinja grčke mitologije. Za svaku ličnost navedeni su njeni preci i potomci, saveznici i neprijatelji, osobine i ključni događaji u kojima je učestvovala.

Zevs, Atena, Apolon, Edip, Medeja … poznata su imena koja bude maštu i uvode nas u svet bogova i junaka antičke Grčke. Sve je počelo pre više od dve i po hiljade godina. Tadašnja religija počivala je na kultu mnogobrojnih bogova i boginja. Grci su im gradili hramove, izrađivali njihove skulpture i slikali događaje iz njihovih života… A najviše su pripovedali o njihovim pustolovinama. Tim bogovima nije bilo dovoljno da vladaju sa Olimpa – oni su se voleli, mrzeli, preobražavali, pravili su smicalice jedni drugima, silazili na zemlju i uplitali se u ljudske poslove. Junaci, stvorenja izuzetnih sudbina, često rođeni iz veze nekog božanstva s ljudskim bićem, izvodili su neverovatne podvige, a smatra se da su pojedini među njima zapravo bili istorijske ličnosti.

Pripovedajući o avanturama bogova i junaka, mitovi nas upoznaju s grčkom istorijom, ali govore i o nastanku sveta, zakonima prirode i tajnama života. Zbog toga su već vekovima, do današnjeg dana, neiscrpan izvor inspiracije u slikarstvu, književnosti ili filmu. Te priče nas opčinjavaju, nadahnjuju i podstiču nam maštu.

BOGOVI: 40 grčkih bogova i junaka nova je knjiga u ediciji u kojoj je do sada predstavljeno 40 biblijskih ličnosti, 40 naučnika i istraživača, 40 slavnih fudbalskih igrača i 40 legendarnih pop-rok izvođača i muzičkih grupa. Ta serija otkriva čitaocima neverovatan put inspirativnih ličnosti koje su obeležile istoriju, muziku, sport, nauku, mitologiju i koje su se istakle hrabrošću, odlučnošću, znanjem ili talentima. One su u svakoj knjizi predstavljene modernom ilustracijom i zanimljivim anegdotama. Izdanja iz ove edicije karakterišu jednostavan i pristupačan tekst, ključne činjenice ili brojke, kao i kratka hronologija na kraju svake knjige.

PROČITAJTE I OVO:  Povratak Doplera