Bitef počinje 23. septembra, bogat program i “nužna lepota”


Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica izjavio je da će 51. Bitef svečano biti otvoren 23. septembra u “Sava centru” dvadesetčetvoročasovnom predstavom “Olimp: u slavu kulta tragedije”, belgijskog reditelja Jana Fabra.

On je na konferenciji za novinare rekao da će tokom predstave biti tri pauze, “koje nisu prave, već su inkorporirane u predstavu, a tokom kojih će se glumci odmarati i spavati” na sceni pred publikom.

Prema rečima umetničkog direktora Bitefa, Ivana Medenice, predstava Olimp je nešto što se nikako ne treba propustiti.

Medenica je objasnio da će publika dobiti narukvice, tako da će moći da ulazi i izlazi iz sale, a biće napravljen i “Bitef grad”, koji će obuhvatiti različite sadržaje.

“Tu će moći da se spava, jede, da se ima fizička i mentalna aktivnost. Moći ćete uz ličnu kartu da dobijete tablete na kojima će biti sve tragedije koje obuhvata predstava “Olimp”, a obuhvata ih 15 do 20″, kazao je Medenica.

Medenica je najavio da će predstavu “Olimp” prenositi Radio-televizija Srbije na Trećem kanalu, a pre predstave, koja počinje u 18:00 časova, biće održana Međunarodna tribina u Rektoratu Univerziteta umetnosti.

Dan pre svečanog otvaranja, 22. septembra, s početkom u 18:00 časova, u Klubu Bitef teatra biće izvedena šestočasovna predstava “Kvizula”, u režiji Tima Ečelsa.

Medenica je naveo da će u okviru 51. Bitefa biti niz pratećih aktivnosti, kao što je Bitef biblioteka, u okviru koje će biti promovisane knjige vezane za pozorište, kao i Radionica pozorišne kritike.

Predsednica žirija ovogodišnjeg Bitefa je teatrolog Marija Ševcova, a članovi su kompozitor Draško Adžić, koreograf Igor Koruga, dramska spisateljica Ivana Sajko i pozorišna kritičarka Margareta Srnsen iz Švedske.

Na festivalu će biti i pedesetak stranih gostiju, uglavnom kritičara, direktora pozorišta ili dramaturga.

PROČITAJTE I OVO:  Narodno pozorište u 2017: Od Joneska do Đordana

“Verujem da će to biti desetak vrlo uzbudljivih dana koji će nam, možda, oduzeti san, ali će trajno ostati u našim pozitivnim sećanjima, jer smo u nekoj našoj stvarnosti uspeli da se izborimo za lepotu koja nam je nužna i koja nas čini bar malo boljim i plementijim ljudima”, rekao je direktor Bitef teatra Miloš Latinović.

Prema njegovim rečima, 51. Bitef, koji će biti održan od 22. do 30. septembra pod sloganom “Epic Trip”, predstavlja “dugi korak u neku dobru, tačnu i lepu budućnost ovog Festivala”.

“Postavljen je izuzetan temelj za neku bližu, a možda i dalju budućnost”, rekao je Latinović.

Latinović veruje da će predstava “Carstvo nebesko”, slovenačkog reditelja Jerneja Lorencija, biti jedan od hitova ovogodišnjeg Festivala.

Posle konferencije za novinare otvorena je izložba mladog umetnika fotografije Koste Đurakovića “KORAI”.

Izvor: N1info