Đorđe Bajić, Foto: Privatna arhiva

3×3: Đorđe Bajić preporučuje najbolje stvari na ovogodišnjem sajmu knjiga


Kraj oktobra je, osim u slučaju pandemija, tradicionalno rezervisan za Međunarodni beogradski sajam knjiga. Tako će biti i ovog puta kada će u periodu od 23. do 30. oktobra biti održana šezdeset i peta manifestacija po redu. Sajam knjiga svake godine ugosti najznačajnije domaće i brojne inostrane pisce i izdavače, koji predstavljaju svoja stara izdanja i aktuelnu produkciju. Važno obeležje Sajma knjiga je bogat prateći program. Кroz brojne promocije, prezentacije, predavanja, okrugle stolove i tribune, stručnoj i širokoj publici učesnici predstavljaju niz tema važnih za književnost, izdavaštvo i kulturu.

Pravo je majstorstvo probrati među ponudom ono što ne bi trebalo propustiti. U pomoć smo se obratili Đorđu Bajiću, filmskom i književnim kritičaru i autoru romana Ostrvo prokletih, Žuta kabanica, Jedno đubre manje i Smrt u ružičastom.

Zamolili smo ga da nam preporuči tri događaja na sajmu knjiga koja neće propustiti, tri štanda koja će obavezno posetiti i tri knjige ili stripa koje će obavezno kupiti. Pred vama je njegov izbor.

Tri događaja

U subotu, 29. oktobra, sa početkom u 18 časova, u sali Dušan Radović, u organizaciji Čarobne knjige biće upriličeno veče krimi-romana i trilera. Učesnici će biti pisci Anja Mijović i Zoran S. Stojanović,  urednik Nikola Petaković, a moderator će biti…. Đorđe Bajić! Pošto sam moderator, svakako ne propuštam ovaj događaj, a i tema mi je bliska i zanimljiva. Obećavam odličan razgovor. Pričamo o Anjinim i Zoranovim romanima koje su objavili za Čarobnjake, kao i o ediciji Najbolji krimi-romani sveta!

Potpisivanje novog romana Vladimira Kecmanovića Kad đavoli polete na štandu Lagune u Hali 1, takođe u subotu, 29. oktobra, od 15:00 do 15:30.

Još vagam koji će biti treći događaj kome ću prisustvovati, ali znam da će to biti nešto što se odigrava u subotu – pošto sam planirao da taj dan provdem na Sajmu knjiga.

Tri štanda

Štand Lagune – moja izdavačka kuća i ujedno najveća  izdavačka kuća u Srbiji, tako da je poseta neizbežna. Neću ove godine potpisivati knjige na Sajmu, ali ne smeta – svratiću da posetim kolege i da popijem kafu sa mojim dragim saradnicima i prijateljima – a pre svega sa urednicom Dubravkom Dragović Šehović i PRedstavnicom za medije Tanjom Vučković. Ako na spratu bude kolača – tim bolje!

Štand Urban Reads – Jasmina Marković Karović uvek uspe da ima najlepše dizajnirani štand na Sajmu knjiga, pa verujem da nas i ove godine čeka spektakl. Prema tome, ove godine ću svakako svratiti u posetu – da zagrlim Jasminu (nadam se da ću je zateći), fotkam se sa njom na štandu (što je već postalo tradicija) i da pazarim knjigu Džeja Kristofa Carstvo vampira o kojoj sam čuo samo reči hvale.

Štand IPC Media – volim male izdvače koji su jasno profilisani i koji imaju prepoznatljiv izdvački plan, pa ću tako svratiti do štanda IPC medije da vidim šta je stiglo novo od izdanja, i šta je u pripremi za sledeći period.

Tri knjige (ili stripa)

Mica, Beograd i odvratni BritanacLaguna za Sajam sprema premijeru novog romana Mirjane Đurđević, a moje zanimanje su probudili. Nestrpljivo čekam da vidim šta je to Mirjana novo zakuvala i zalila dobrim vinom.

Dilan Dog 666 – drugi tomVeseli četvrtak me je oduševio prvim tomom novih epizoda koji predstavlaju restart/ribut mogu omiljenog strip-serijala, tako da jedva čekam da se dokompam drugog toma u kome su, po Rekionijevom scenariju, Dilanove avanture nacrtali Korado Roi, Đorđo Pontreli i Serđo Gerasi. (Veseli četvrtak neće imati svoj štand na sajmu knjiga, ali će ovaj strip, uz sve sajamske popuste, biti dostupan u specijalizovanim knjižarama, prim. ur.)

Vampirela 1-3Forma B Comics će na Sajmu knjiga premijerno predstaviti ovaj integral u kome „glavnu ulogu tumači“ zavodljiva crnokosa vampirica u oskudnoj crvenoj krpici. Oduvek sam želeo da se bolje upoznam sa ovom junakinjom, i sada je prilika za to.