Predstavljanje knjige “Uzgoj južnog bilja Mičurinovom metodom”


U četvrtak, 2. novembra sa početkom u 18 časova u Galeriji Polet (Cetinjska 15)  biće organizovano predstavljanje knjige Uzgoj južnog bilja Mičurinovom metodom poljske književnice Veronike Murek.

O knjizi će razgovarati Ljubica Pupezin, urednica u izdavačkoj kući Štrik, i Mila Gavrilović, prevoditeljka.

Ovu psihodeličnu i jezički veoma disciplinovanu prozu književna kritika u Poljskoj jednoglasno je okarakterisala kao „osveženje na zagušljivoj literarnoj sceni”. Priče Veronike Murek su o svakodnevnom životu koji je, međutim, predstavljen na iščašen način, uz obilato korišćenje nadrealnog, čime se turobna svakodnevica obavija oreolom neverovatnog. Apstraktne kratke forme na kojima su priče građene zapravo su savršeno osmišljeni delići alternativne i groteskne stvarnosti, pune apsurdnih situacija, dijaloga i likova.

U zbirci priča Uzgoj južnog bilja Mičurinovom metodom Veronika Murek žestoko se poigrava sa savremenim mitovima, tradicijom, religijom i sujeverjem.

Veronika Murek (1989) poljska je spisateljica, autorka priča i pozorišnih komada.

Diplomirala je pravo na Šleskom univerzitetu, ali, kako kaže, pravo joj je dosadno.

Prvu književnu nagradu osvojila je 2014. godine na konkursu Flash Europe 28 za priču do 500 reči (tzv. flash fiction) – Podne, ruža, lužina.

Njenu zbirku priča Uzgoj južnog bilja Mičurinovom metodom i kritika i čitaoci proglasili su za najzanimljiviji književni debi 2015. Bila je u najužem izboru za prestižne književne nagrade u Poljskoj Politikin pasoš, Nike i Gdinjska književna nagrada, a 2016. dobila je nagradu Vitold Gombrovič. Za dramu Feinweinblein dodeljena joj je Gdinjska nagrada.

Živi u Katovicama.


PROČITAJTE I OVO:  „Dablin noar“: Najbolje noar priče do sada